Турски автор, изправен на съд заради обвинения, че последната му книга е обидна за исляма, отхвърли атаките срещу себе си и посочи, че уважава религията си.

Недим Гюрсел може да получи 1 година затвор ако бъде осъден, съобщи АП. Обвиненията срещу него са за незачитане на религиозните ценности и подбуда към религиозна ненавист към религията в последната си книга „Дъщерята на Аллах".

Гюрсел, който е роден в Турция, но е с френско гражданство, е поредният интелектуалец, преследван от закона и подложен на цензура.

Дело срещу него имаше и миналата година след сигнал на гражданин, който предупреди, че романът (чието действие се развива през 6 век и описва зараждането на исляма като религия) е богохулен. Тогава Недим Гюрсел многократно заяви, че книгата му, издадена в Турция миналата година, не се базира на действителни събития, тя е фикционална. Той подчерта, че няма за цел да обиди религиозното чувство на вярващите.

Тогава обвинението, повдигнато срещу него, беше, че в книгата си се е подигравал с лица и събития от ислямската религия.