Полицията в Париж е използвала сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне протестиращите, които негодуват по улиците във втори пореден уикенд заради повишаването на цените на горивата, съобщават френските медии.

Сблъсъците са се разразили на централния бул. "Шанз-Елизе", докато протестиращите са се опитали да преминат през полицейския кордон около чувствителни обекти в центъра на френската столица.

Няколко хиляди демонстранти са се събрали, а около 3000 полицаи са били разположени за охрана.

Организаторите обявиха последните си протести като "второ действие" в тяхната кампания.

Известни като "жълти жилетки" заради отличителното си облекло с висока видимост, протестиращите се противопоставят на повишаването на акциза върху бензина и дизела.

Демонстрантите на "Шанз-Елизе" са тръгнали срещу металните заграждения и отцепен от полицията периметър, имащ за цел да ги възпре да достигнат ключови сгради като официалната резиденция на премиера.

Властите заявиха, че досега няма данни протестиращите да са успели да влязат в неразрешени райони.

Видеокадри, публикувани в социалните мрежи, показаха протестиращите да хвърлят факли по полицията, крещейки лозунги с призиви президентът Еманюел Макрон да подаде оставка.

Според някои оценки в Париж се очакваха 30 000 протестиращи.

Съобщава се за поне един запален автомобил, най-малко шест души са арестувани досега. Действията на протестиращите са без всякаква организиция и с очевидната намеса на крайно настроени елементи.

Вътрешният министър обвини пряко лидера на крайната десница Марин Льо Пен за безредиците, което тя остро отрече.

Цената на дизела, най-често използваното гориво във френските автомобили, се повиши с около 23% през последните 12 месеца до средно 1,51 евро на литър, като такива цени за последно е имало в началото на века.

Световните цени на петрола се повишиха, преди да поевтинеят отново, но правителството на Макрон повиши акциза тази година със 7,6 процента на литър за дизела и с 3,9 процента за литър бензин като част от компанията за по-чисти коли и горива.

Решението за налагане на допълнително увеличение от 6,5 процента акциз върху дизела и 2,9 процента акциз върху бензина от 1 януари 2019 г. беше видяно като последната капка, преляла чашата.

Макрон обвини световните цени на петрола за три четвърти от покачването на цените. Той каза още, че е необходим допълнителен данък върху изкопаемите горива, за да бъдат финансирани инвестиции в енергия от възобновяеми източници.