Полицията използва сълзотворен газ срещу стотици демонстранти, които блокираха входа на парламента на Словакия и замерваха сградата с яйца, докато депутатите обсъждаха законодателство за ограничения във връзка с COVID-19, на което протестиращите се противопоставят, предаде "Ройтерс".

Някои протестиращи скандираха "Предателство", а един носеше плакат, настояващ "Спрете корона фашизма" заради законопроект, който ще даде на хората, които са били ваксинирани срещу COVID-19, по-лесен достъп до публични събития и пространства от тези, които не са го направили.

Словакия подарява или продава 160 000 дози "Спутник V", търси се слабо

Словакия подарява или продава 160 000 дози "Спутник V", търси се слабо

Дозите вероятно ще бъдат дадени на страни от Западните Балкани

Някои протестиращи се бяха увили в националното знаме или го развяваха пред парламента, който се намира на върха на хълм, още от сутринта в столицата Братислава.

Една полицайка е леко ранена, уточни председателят на парламента Борис Колар. Протестът продължи мирно и в крайна сметка се стопи след полицейската намеса.

Страната членка на Европейския съюз с население от около 5,5 млн. души изпитва затруднения да накара хората да бъдат ваксинирани срещу COVID-19.

Към четвъртък само 34,9% от населението е било напълно ваксинирано, показват данните на университета "Джонс Хопкинс". Това е едно от най-ниските нива на ваксинация на глава от населението в ЕС.

Някои опозиционни партии се обявиха срещу ваксинацията, включително бившият премиер Робърт Фицо, който отсече, че няма да се ваксинира.

Втора в ЕС: Словакия започна имунизации с руската ваксина "Спутник V"

Втора в ЕС: Словакия започна имунизации с руската ваксина "Спутник V"

Въпреки че руската ваксина все още не е одобрена от ЕМА