"Ислямска държава" и джихадистите имат ръководство, намиращо се някъде в Сирия и Ирак, ръководство, което замисля терористичните нападения, снабдява с оръжия и раздава задачите на преките извършители на атаките.

Мозъците на „Ислямска държава" могат да бъдат открити и неутрализирани от разузнавателните служби на Европа, САЩ, Русия, заинтересованите арабски държави, Израел. Справянето с джихадистите чрез сухопътна военна операция вече е закъсняло, би дало частичен резултат.
Това коментира Бриго Аспарухов, бивш шеф на българското разузнаване, в сутрешния блок на Нова телевизия.

По думите на Аспарухов, терористите от Париж са постигнали целта си, тъй като са ударили там, където най-много боли - младите хора и децата. И сега се настаниха страхът и паниката, които с всеки ден се засилват.

Бившият топ разузнавач настоя, че е дошло крайно време специалистите да седнат и да обсъдят защо всичко това се случва, като основният въпрос е защо младите в Европа стават жертви на джихадистите, в името на какво. Със сигурност според Аспарухов мотивировката им не извира от Корана, където той, доколкото го е чел и разбрал, не е открил текст, че ислямската религия проповядва смърт на друговерци.

Бриго Аспарухов изтъкна също така, че за разлика от преди, когато тероризмът е имал някаква „кауза", някаква обосновка, понастоящем това липсвало, като единственото било да се убива безразборно друговереца.

Запитан за нивото на българските спецслужби и за тяхната способност да се справят с подобни заплахи, бившият шеф на разузнаването посочи, че преди българското разузнаване е било силно, познавало е арабския свят. Имало е информатори във всички арабски среди. Тъй че, посъветва той,хората, които познават този свят, трябва да бъдат намерени и използвани.

Той не смята, че България е непосредствена цел на терористите. Опасността е по-скоро от хора, намиращи се у нас, които нямат нищо общо с „Ислямска държава", но повлияни от тяхната идеология, могат да извършат подобни актове като в Париж.

От своя страна Димо Гяуров, който също е бивш шеф на Националната разузнавателна служба, коментира, че съвсем естествено е да има ефект на паника след това, което се случва. По думите му, има доза здрав разум в страха на българите от тероризма.

"Това е доста естествено с оглед на случилото се в последните години у нас, с оглед на състоянието на МВР", подчерта Гяуров.

Той е убеден, че МВР не е подготвено и не може да реагира адекватно. Според него са необходими дългосрочни мерки, които ще дадат по-късно резултат.

"Взимаме реактивни мерки, реагираме от ден до пладне. Забравихме бързо ситуацията покрай нападението в "Шарли ебдо", констатира Гяуров.

Запитан дали спецслужбите са подготвени да разпознават и неутрализират спящи ислямистки клетки у нас, той отговори, че нито една служба по света не е подготвена за това, което се случи в Париж.

Гяуров констатира, че напоследък методите и средствата на крайните ислямисти са се променили. Използват прости средства като калашници и бомби, направени с материали, които могат да се закупят едва ли не от всяка железария. Но пък за сметка на това постигат големи резултати от гледна точка на страха и паниката.

Той призова медиите, заедно с МВР, да обучават хората във връзка с повишаване на знанията и бдителността покрай опасностите, които дебнат.

Гяуров е категоричен, че не трябва да се ограничават граждански права и е груба грешка да се ограничава носенето на оръжия. Една от причините за атентата в Париж според него е, че във Франция е много затегнат режима за носене на оръжие.