Американският "Джералд Форд" (USS Gerald R. Ford), най-големият самолетоносач в света,пристигна във военната база Суда, на гръцкия остров Крит, съобщава Greek reporter. 

"Моряците са развълнувани да се завърнат на прекрасния остров Крит, каза командирът капитан Рик Бърджис. Гърция и Съединените щати имат силен съюз в НАТО от 1952 г. насам и ние се радваме и оценяваме всяка възможност да засилим нашето морско партньорство, както и богатата история, храна и култура, които тази област може да предложи."

Това посещение на пристанището е седмата спирка на кораба, докато е разположен в зоната на операции на военноморските сили на САЩ в Европа.

Военноморските сили на САЩ работят с Гърция, изпращайки най-големия си самолетоносач във флота в залива Суда два пъти, след като посети Пирея през юли.

Лойд Остин посети американския самолетоносач в Средиземно море

Лойд Остин посети американския самолетоносач в Средиземно море

Министърът на отбраната на САЩ посети самолетоносача, приветства "основната опора" на възпирането в Близкия изток

Корабът се разположи от Норфолк, Вирджиния на 2 май и провеждаше обучение, учения и операции в подкрепа на морската стабилност и сигурност в защита на интересите на САЩ, съюзниците и партньорите.

През август бе в Анталия. 

Пентагонът нареди през октомври на ударната група, водена от самолетоносача, да отплава към Източното Средиземноморие, за да бъде готова да помогне на Израел срещу "Хамас".