Испания може да увеличи броя на танковете "Леопард 2A4", които ще бъдат изпратени в Украйна до 10 от обещаните по-рано шест и ще обсъди потенциални доставки на самолети с партньори от НАТО и ЕС, каза премиерът Педро Санчес в четвъртък по време на посещение в Киев, предава Ройтерс.

Произведените в Германия бойни машини са част от над 50 танка от този модел, които Испания е оставила в резерв и те се нуждаят от ремонт и преоборудване.

"Както министърът на отбраната каза на парламента вчера, ние ще изпратим шест танка "Леопард 2A4". Възнамеряваме да видим през следващите седмици и месеци дали можем да увеличим общия брой до 10", каза Санчес пред репортери след среща с украинския президент Володимир Зеленски в навечерието на годишнина от нахлуването на Русия в Украйна.

Второто посещение на Санчес в Киев след инвазията на 24 февруари 2022 г. идва само дни след посещенията на президента на САЩ Джо Байдън и италианския премиер Джорджия Мелони.

По-рано тази година Киев осигури ангажименти от западните си съюзници за модерни бойни танкове, за да помогне за отблъскването на руските нашественици на фона на започналото руско настъпление.

Други страни от НАТО, включително Германия, Полша и Португалия, обещаха да изпратят общо 48 танка "Леопард 2" в Украйна.

Санчес заяви, че Зеленски също е поискал военни самолети, за да подпомогне военните усилия на Украйна, но това е "нещо, което трябва да обсъдим с нашите партньори както на ниво НАТО, така и на европейско ниво".

Германия натъртва помощта си за Украйна, чака принос и от други

Германия натъртва помощта си за Украйна, чака принос и от други

Подкрепата за Киев била задача на всички членове на МВФ