Кандидатите за президент на Демократическата партия в САЩ проведоха тази нощ (българско време) поредния си телевизионен дебат, който беше белязан от хаотични и остри реплики и нападки, като това е заключителният дебат преди критично важните първични избори в щата Южна Каролина в събота и т. нар. супервторник следващата седмица, когато ще се проведат първични избори в повече от 10 щата, включително в големите и най-населени щати Калифорния и Тексас.

Сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс, който към момента е фаворит за номинацията на Демократическата партия, и който спечели победата в щата Невада миналата седмица, попадна под прицела на центристки настроените свои съпартийци, включително на бившия вицепрезидент Джо Байдън, бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг и бившия кмет на Саут Бенд, щата Индиана, Пийт Бутиджидж.

Хилари Клинтън ще подкрепи Сандърс, ако получи номинацията на демократите

Хилари Клинтън ще подкрепи Сандърс, ако получи номинацията на демократите

Ще изчакам и ще видя кой ще бъде номиниран

Бутиджидж нарочи Сандърс за поляризираща фигура в първичните избори на демократите и предупреди за кандидатпрезидентска надпревара между самообявилия се за демократичен социалист и президента Доналд Тръмп, който вече се опита да използва като оръжие призрака на социализма преди президентските избори през ноември.

"Ако смятате, че последните четири години са хаотични, разделящи, отровни, изтощителни, представете си да прекарате по-добрата част от 2020 г. с Бърни Сандърс срещу Доналд Тръмп", отбеляза той.

Сандърс отрече, че предлаганите от него политики са радикални, и призна раздразнението, което привлича, заявявайки иронично шеговито: "Чувам името ми да се споменава малко тази вечер. Чудя се защо."

Проучване: Байдън води в Южна Каролина, Сандърс следва

Проучване: Байдън води в Южна Каролина, Сандърс следва

Кампания сред демократите за президентския вот

В едно от най-ранните прехвърчания на искри, Блумбърг, който няма да участва в изборите в Южна Каролина, но се опитва да спечели в 16-те щата и територии, които ще гласуват по време на супервторника, направи препратка към неотдавнашни информации, които показват, че предизборният щаб на Сандърс се е възползвал от намесата на Русия в първичните избори на Демократическата партия.

"Русия ти помага да бъдеш избран, така че ще загубиш срещу него (Тръмп)", каза Блумбърг на Сандърс в опит да се възстанови от катастрофалното си първо участие в дебатите между демократите през миналата седмица, докато членовете на публиката се присмиваха.

Отправяйки своя отговор директно към руския президент Владимир Путин, Сандърс настоя: "Ако съм президент на САЩ, повярвайте ми, няма да се намесите повече в каквито и да е американски избори."

"Фейсбук" засече публикации в подкрепа на Сандърс

"Фейсбук" засече публикации в подкрепа на Сандърс

Акция в социалните медии

Първичните избори в Южна Каролина в събота бележат първото гласуване в южен щат и за първи път афроамериканските избиратели ще са мнозинство от електората. В супервторника кандидатите ще се борят за повече от една трета от наличните делегати, които гласоподавателите избират, и които са от ключово значение за номинирането на кандидата на Демократическата партия - ден с високи залози, който има потенциала да тласне напред един кандидат до статут на солиден фаворит, а други да отпаднат от надпреварата.

Байдън отдавна ухажва чернокожите избиратели, хвалейки се с действията си като вицепрезидент на първия афроамерикански президент на Америка (Барак Обама). Но скорошно социологическо проучване показа, че Сандърс, насърчен от успеха сред мултикултурния електорат в щата Невада, сега е фаворит сред чернокожите избиратели в национален мащаб.

Сандърс победи на първичния вот в Невада

Сандърс победи на първичния вот в Невада

Втори е Джо Байдън...

Байдън, който има лека преднина в Южна Каролина според последните допитвания, заяви, че възнамерява да спечели в щата, и обеща да номинира афроамериканска жена във Върховния съд, ако бъде избран. Но той също се опита разкритикува остро Сандърс, който е най-големият му съперник в щата.

Препращайки към терористичното нападение през 2015 г. в църква в Чарлстън, град именно в Южна Каролина, Байдън посочи разнопосочните гласувания на Сандърс относно контрола върху оръжията и се похвали със законодателството, което сам той е предложил през 1994 г., за прилагане на мярка да се чака по 5 дни за покупки на огнестрелно оръжие.

"Не казвам, че той е отговорен за деветте смъртни случая (в църквата в Чарлстън)", каза Байдън и допълни: "Но този човек (белият расист Дилан Руф, извършил клането в църквата в Чарлстън) не би могъл да получи това оръжие с периода на изчакване, който предложих."

Тръмп: Демократите спъват Бърни Сандърс за Белия дом

Тръмп: Демократите спъват Бърни Сандърс за Белия дом

Кампанията за президент на САЩ се изостря

Първоначално Сандърс се опита да критикува Байдън заради действията му през годините по отношение на търговските сделки, като предизвика още дюдюкания от публиката, преди да се отметне: "Гласувал съм хиляди пъти (в Сената на САЩ), включително лошо."

Както в голяма част от дебата, след знаковото признание на Сандърс имаше малко последващи въпроси, тъй като модераторите се опитваха кандидатите да не се прекъсват един друг, да не говорят един връз друг, да не крещят и да не говорят по-дълго от определеното им време.

Предизборният щаб на Тръмп мигновено се възползва от безпорядъка в дебата между демократите, публикувайки изявление, в което се казва: "Демократическата партия е невероятна каша и дебатът тази вечер беше още едно доказателство, че нито един от тези кандидати не е сериозен или не може да се конкурира с президента Тръмп."

Русия помагала на Бърни Сандърс за Белия дом?

Русия помагала на Бърни Сандърс за Белия дом?

Пореден скандал

Сенаторът от Масачузетс Елизабет Уорън, която е прогресивен политик по подобие на Сандърс, също разкритикува Сандърс, като каза, че двамата имат съгласие по много въпроси, но че тя би била "по-добър президент".

"Прогресистите имат един изстрел и трябва да го използваме за лидер, който ще свърши нещо", изтъкна Уорън.

Ала тя също така поднови атаките си срещу Блумбърг заради отношението на милиардера-филантроп към жените, които са служители в неговите компании. Уорън, която се радва на ръст в набирането на средства след критиките ѝ срещу Блумбърг по време на дебата миналата седмица в Лас Вегас, отново извади обвинението, че Блумбърг някога е казал на своя бременна подчинена да направи аборт.

Видимо подразненият Блумбърг отговори: "Категорично никога не съм казвал такова нещо."

Сандърс към Блумбърг: Тръмп ще те схруска и ще те изплюе

Сандърс към Блумбърг: Тръмп ще те схруска и ще те изплюе

Сенаторът също изрази "притеснението си" от безпрецедентните пари