Основните шестима кандидати от Демократическата партия за президент на САЩ участваха в най-разгорещения дебат до момента, който се проведе в Лас Вегас няколко дни преди изборите в Невада, пише "Гардиън".

Блумбърг продава, ако бъде избран за президент

Блумбърг продава, ако бъде избран за президент

Съвет от приятел

Това беше първият дебат за милиардера Майк Блумбърг, който веднага беше превърнат в основна мишена от участниците в дебата. Бившият кмет на Ню Йорк беше атакуван за расистката му политика, за дискриминацията на компаниите му и за коментари за жените.

В първите минути на дебата сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс нападна Блумбърг за прилаганата от него противоречива полицейска практика "stop and frisk" срещу малцинствата, докато е бил кмет на космополитния град. Според Сандърс именно това е причината да не може да сформира широка коалиция в Демократическата партия и да победи Доналд Тръмп.

Сенаторът от Масачузетс Елизабет Уорън сравни Блумбърг с Тръмп по време на встъпителните си думи: "Демократите поемат огромен риск, ако заменят един арогантен милиардер с друг".

Майкъл Блумбърг се квалифицира за президентския дебат на демократите

Майкъл Блумбърг се квалифицира за президентския дебат на демократите

Ново социологическо проучване на NPR/PBS NewsHour/Marist показва, че сенатор Бърни Сандърс води сред демократите на национално ниво с подкрепа от 31 на сто

Блумбърг даваше неубедителни отговори на въпросите за политиката на спиране и тършуване на хора от малцинствените групи, докато е бил кмет на Ню Йорк. Милиардерът призна, че е "смутен" от използваната тактика. "Извинявам се. Моля да ми се прости. Ние спряхме много хора". Той също отбеляза, че е "установил", че градът провежда твърде много проверки и ограничил използването на тази политика. Но всъщност съдебно нареждане принуди града да прекрати практиката, тъй като е била противоконституционна.

Уорън също атакува Блумбърг за тайни споразумения с няколко жени от компанията му, докато са уреждани съдебни искове. Тя повтори призива си да се разкрие за колко жени става въпрос и да им се позволи да говорят свободно за преживяванията си. Блумбърг отказа да отговори директно на тези въпроси, което накара публиката да го освирка.

Сандърс: Блумбърг се опитва да купи изборите

Сандърс: Блумбърг се опитва да купи изборите

Напрежение в Демократическата партия

"В моята компания има много, много жени, които носят голяма отговорност", отговори Блумбърг.

"Надявам се, че чухте каква му е защитата: Аз съм добър с някои жени", отвърна Уорън.

Дебатът в Лас Вегас се проведе една седмица след победата на Сандърс на първичните избори в Ню Хемпшър. След силното представяне на хаотичния вот в Айова, Пийт Бутиджидж завърши втори в Ню Хемпшър, докато сенаторът от Минесота Ейми Клоубъшар неочаквано завърши на трета позиция. Уорън и Джо Байдън разочароваха.

Блумбърг няма да участва на изборите в Невада, но той увеличи подкрепата си, след като похарчи стотици милиони долари за политически реклами, което не е правено до момента в политическата история на САЩ. Той също не участва на изборите в Айова и Ню Хемпшър.

Бутиджидж и Клоубъшар, по-центристки кандидати от Средния Запад, се опитаха да разширят коалициите си в щати като Невада, които са значително по-пъстри етнически от Айова и Ню Хемпшър.

Бутиджидж атакува Сандърс и Блумбърг, като предупреди, че те са "двете най-поляризиращи фигури на тази сцена". Но той влезе в по-яростен сблъсък с Клоубъшар.