След победата си на първичните избори на Демократическата партия в щата Ню Хемпшър, част от процеса по издигането на номинация на формацията за кандидат за президент за изборите през ноември, сенаторът от щата Върмонт Бърни Сандърс нарече това, което той и неговите поддръжници са направили заедно, "нищо по-малко от началото на политическа революция".

Сандърс печели първичните избори в Ню Хемпшър

Сандърс печели първичните избори в Ню Хемпшър

Според проучванията, той води убедително

Сандърс изтъкна, че тази победа изпраща "мощно послание" и че е време да се заемем с американския "корпоративен и финансов елит". Той благодари на доброволците в щата, подчертавайки, че те са причината за победата в Ню Хемпшър.

При преброени около 86 процента от подадените гласове, Сандърс зае първото място в първичните избори в Ню Хемпшър, като спечели 25,7 на сто от гласовете, като победи бившият кмет на Саут Бенд Пийт Бутиджидж с 1,3 процента. В първите първични избори в щата Айова през миналата седмица Бутиджидж победи Сандърс с малка преднина.

Междувременно след преброяването на гласовете, подадени на първичните избори на Републиканската партия в Ню Хемпшър, президентът Доналд Тръмп написа в профила си в "Туитър", че е спечелил повече гласове в първичния вот от всеки друг кандидат в "историята на щата".

"Медиите, произвеждащи фалшиви новини, търсят усилено историята на големия успех на демократите, но няма нищо твърде баснословно. Не е ли голяма история, че имам повече гласове в първичните избори в Ню Хемпшър от всеки друг действащ президент, в която и да е от двете партии, в историята на този страхотен щат? Не е незначителен факт!", подчерта Тръмп.