Европейският съюз (ЕС) няма да отмени политическите и икономическите санкции срещу Косово, освен ако правителството не намали напрежението с етническите сърби. Това заяви във вторник пратеникът на ЕС Мирослав Лайчак по време на посещение в Прищина, цитиран от "Ройтерс".

"Моето желание е да няма санкции, каза Лайчак пред репортери в Прищина след тричасова среща с премиера Албин Курти. Целта на тази мисия, разбира се, и дискусията, която водим, е да стигнем до етапа, когато тези мерки ще бъдат спрени.

Лайчак каза още, че ЕС иска Сърбия, на която сърбите от северно Косово все още са лоялни 15 години след като Прищина обяви независимост от Белград, да действа конструктивно, за да успокои кризата или също да бъде изправена пред наказания. ЕС даде да се разбере, че има готови санкции и за Сърбия и че те ще бъдат приложени, ако държавите-членки решат, че Сърбия не изпълнява искането на ЕС, каза Лайчак, който ще пътува за Белград в сряда.

В изявление Курти каза, че е казал на Лайчак, че "наказателните мерки на ЕС срещу Косово са несправедливи и правят диалога асиметричен".

Припомняме, че ЕС наложи наказателни мерки на Косово, населено с мнозинство от етнически албанци, след като правителството на премиера Албин Курти не се вслуша в исканията за успокояване на конфликта в северната част на страната след най-тежките сблъсъци от повече от десетилетие.

Мерките включват спиране посещенията на представители на Косово в ЕС и спиране на голяма част от икономическата помощ на ЕС за малката балканска република, а Брюксел предупреди за допълнителни мерки, ако Курти не предприеме действия за облекчаване на напрежението.

ЕС наложи санкции на Косово

ЕС наложи санкции на Косово

Те са политически и икономически

Бившият президент на САЩ Бил Клинтън в понеделник призова правителството да спре действията си в северната част на сръбското мнозинство.

"Лесно е за албанците, които сега са мнозинство, да се опитат да използват момента, за да изтъкнат нещо. Но истинското, което трябва да направим, е да спрем тази глупост", каза Клинтън по време на церемония в Тирана, където получи медал от министър-председателя Еди Рама.

Клинтън беше най-откровеният привърженик на намесата на НАТО за спиране убийствата на косовски цивилни от сръбските сили като част от репресиите на Белград през 1998-99 г. срещу партизанското въстание на косовските албанци.

Клинтън призова Косово за спиране напрежението със сърбите

Клинтън призова Косово за спиране напрежението със сърбите

По време на посещението си в Албания