Гуверньорът на Руската централна банка Елвира Набиулина коментира, че новите санкции, наложени на Русия от страна на САЩ, по естествен начин са предизвикали спад на пазара и по-голяма нестабилност, като отнема време на пазарите и икономиката да свикнат с тях, съобщава "Ройтерс".

Тя посочи пред конференция в Москва, че централната банка разполагала с широк набор от инструменти за справяне с рисковете, като засега не са установени опасности за финансовата стабилност на Русия.

По-рано стана ясно, че 50 руски олигарси са загубили 12 млрд. долара само за ден заради новите санкции на САЩ. 

50 руски олигарси загубиха $12 млрд. само за ден, рублата се срина

50 руски олигарси загубиха $12 млрд. само за ден, рублата се срина

Заради санкциите, наложени от САЩ…

След като инвеститорите започнаха да разпродават руските си активи, курсът на рублата падна, срина се и руският фондов индекс РТС.

За първи път от 16 ноември 2017 г. досега руската валута поевтиня под границата 60 рубли за долар. Курсът към еврото прехвърли 75 рубли за едно евро - за първи път от 4 август 2016 г.

На борсата в Лондон също беше отбелязан срив на почти всички руски компании. Поевтиняха ценните книжа на "Лукойл", "Роснефт", "Новатек", НЛМК, "Фосагро", "Полюса Золота", "Сургутнефтегаз" и др.

Най-много загуби олигархът Олег Дерипаска. Санкциите засегнаха холдинга En+, където Дерипаска е член на съвета на директорите, както и алуминиевата компания "Русал", голяма част от която е негова собственост. Същата съдба споделиха и шест други компании, свързани с него.