Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че Европейският съюз ще запази санкциите срещу Русия.

Говорейки по време на обиколката си в прибалтийските страни, Меркел заяви, че Москва трябва да постигне напредък в изпълнението на ангажимента си по мирното споразумение за Източна Украйна, преди ЕС да обмисли отмяна на санкциите, съобщава "Дойче веле".

Санкциите, които бяха наложени през 2014 г. след анексирането на Крим от Русия, удариха държавните финанси, енергетиката и оръжейния сектор на Русия.

Лавров хока ЕС, че "върви по гайдата" на САЩ със санкциите срещу Русия

Лавров хока ЕС, че "върви по гайдата" на САЩ със санкциите срещу Русия

Само ЕС губел от санкциите, не и САЩ

След разговори с лидерите на Литва, Естония и Латвия, Меркел коментира: "Преди да се приложи споразумението от Минск или да се постигне напредък в това отношение, ние няма да обмисляме премахването на санкциите срещу Русия."

"Мирът и възстановяването на териториалната цялост на Украйна продължават да бъдат важни теми за всички нас тук", подчерта още канцлерът и допълни: "Почти всички бивши съветски републики, които не принадлежат на ЕС или НАТО, са разкъсвани от вътрешни конфликти, провокирани от Русия."

ЕС удължи санкциите си срещу Русия с още 6 месеца

ЕС удължи санкциите си срещу Русия с още 6 месеца

Заради намесата ѝ в Украйна и анексирането на Крим

Минските споразумения бяха подписани през 2015 година от лидерите на Германия, Франция, Русия и Украйна. Споразуменията от Минск предвиждат спиране на огъня, изтегляне на тежкото въоръжение от фронтовата линия и свободни избори. Те все още не са изпълнени.

Сраженията в Източна Украйна започнаха през април 2014 г. Конфликтът между властите в Киев и проруските сепаратисти отне живота на над 10 000 души и предизвика изселването на стотици хиляди.