Лидерите на страните от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - се срещната в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Хамбург и призоваха за по-отворена глобална икономика, съобщава "Асошиейтед прес".

Лидерите на страните от БРИКС подчертаха необходимостта от увеличаване на "гласа и представителството" на нововъзникващите пазари и развиващите се страни в световните икономически и финансови институции, и призоваха за "приобщаваща многостранна търговска система, основана на правила, прозрачност, недискриминация и отвореност".

Какво очакват най-могъщите от срещата в Хамбург

Какво очакват най-могъщите от срещата в Хамбург

Започва срещата на върха на страните от G20...

Руският президент Владимир Путин говори срещу глобалните търговски ограничения, подчертавайки, че финансовите санкции под политически предлог накърняват взаимното доверие и увреждат световната икономика - очевидно имайки предвид западните санкции срещу Русия.

Лидерите на страните от БРИКС също така призоваха международната общност да работи съвместно за прилагането на Парижкото споразумение за климата, от което американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ през миналия месец.

По думите на Путин, Русия щяла да притиска другите страни от Г-20 да обединят усилията си в борбата срещу тероризма.

Говорейки след срещата на лидерите на БРИКС, руският президент посочи, че Москва ще отправи призив за "съвместно ликвидиране на политическите, икономическите, социалните и идеологическите условия, позволяващи процъфтяването на тероризма".

Той добави: "Никоя страна не може да справи сама с това зло и да предложи надеждна защита на своите граждани."

Путин се очаква да повдигне необходимостта от по-тясно сътрудничество срещу тероризма по време на срещата си по-късно днес с Тръмп.