Началникът на отбраната на правителството в сянка на Мианмар призова за международна помощ за въоръжаване на силите за съпротива, които се борят с управляващата военна хунта, съобщава Агенция Ройтерс. Той поиска подкрепа, подобна на тази, която се дава на украинците, които се борят срещу нахлуващите руски войски.

Народът на Украйна и продемократичните милиции на Мианмар се борят за свобода и дават живота си, но онези, които се борят с добре оборудваната армия на Мианмар, се нуждаят от нещо повече от международна солидарност, каза Йи Мон, министър на отбраната на правителството на националното единство (NUG).

"Позицията на международната общност за Мианмар е морална подкрепа за нас и ние сме благодарни за това. Ще бъдем много по-признателни, ако получим физическа подкрепа като оръжие и финансиране."

"С тази подкрепа ще можем да сложим край на революцията по-рано, като сведем до минимум загубата на хора и тяхното имущество.

Западните съюзници въоръжават бойци в Украйна, за да се противопоставят на руската инвазия, която Москва нарича "специална операция". Мианмар е в смут след преврат в началото на миналата година и ООН казва, че повече от 560 000 души са били разселени в резултат на битки.

Военната хунта осъди бившия президент на Мианмар за корупция

Военната хунта осъди бившия президент на Мианмар за корупция

Срещу нея се водят още много дела