Съд в управляваната от военна хунта Мианмар осъди бившия президент на страната и Нобелов лауреат за мир Аун Сан Су Чжи за корупция на пет години затвор в сряда в първото от няколкото дела за корупция срещу нея, предава АП.

Су Чжи, която беше свалена от армията миналата година, отрече твърдението, че е приела злато и стотици хиляди долари, дадени й като подкуп от висш политик.

Нейните поддръжници и независими правни експерти смятат съдебното й преследване за несправедлив ход за дискредитиране на Су Чжи и легитимиране на превземането на властта от военните, като същевременно не позволяват на 76-годишния бивш президент да се върне към активна роля в политиката.

Дъщерята на Аун Сан, основателят на Мианмар, Су Чжи стана обществена фигура през 1988 г. по време на неуспешно въстание срещу предишно военно правителство, когато помогна за създаването на партията Национална лига за демокрация. Тя прекара 15 от следващите 21 години под домашен арест за водене на ненасилствена борба за демокрация, която й донесе Нобелова награда за мир през 1991 г. Когато армията разреши граждански избори през 2015 г., нейната партия спечели убедителна победа и тя стана де факто държавен глава. Нейната партия спечели още по-голямо мнозинство в изборите през 2020 г.

Тя вече е осъдена на шест години лишаване от свобода по други дела и е изправена пред още 10 обвинения в корупция. Максималното наказание по Закона за борба с корупцията е 15 години затвор и глоба. Присъдите в останалите случаи могат да доведат до общо над 100 години затвор.

Хунтата в Мианмар осъди Аун Сан Су Чжи на още 4 г. затвор

Хунтата в Мианмар осъди Аун Сан Су Чжи на още 4 г. затвор

Обвиненията срещу нея имат за цел да ѝ попречат да се завърне на политическата сцена

Новината за присъдата в сряда дойде от правен служител, който поиска да остане анонимен, тъй като не е упълномощен да публикува такава информация. Процесът срещу Су Чжи в столицата Найпидо беше затворен за медии, дипломати и зрители, а на адвокатите й им беше забранено да говорят с пресата.

Партията на Су Чжи "Национална лига за демокрация" спечели убедителна победа на общите избори през 2020 г., но на депутатите не беше позволено да заемат местата си, когато армията завзе властта на 1 февруари 2021 г., арестувайки Су Чжи и много висши колеги в нейната партия и правителство . Армията твърди, че е действала, защото е имало масови изборни измами, но независимите наблюдатели на избори не откриха сериозни нередности, припомня АП.

Су Чжи също е съдена за в обвинение в нарушаване на Закона за служебната тайна, за което се предвижда максимална присъда от 14 години и по обвинение за изборна измама, което предвижда максимална присъда от три години.

"Дните на Аун Сан Су Чжи като свободна жена на практика приключиха. Хунтата в Мианмар и бутафорните съдилищата в страната действат в синхрон, за да осъдят Аун Сан Су Чжи на практически доживотен затвор, като се има предвид напредналата й възраст", каза Фил Робъртсън, заместник-директор за Азия на Human Rights Watch.

Русия доставя ПВО Панцир на хунтата в Мианмар

Русия доставя ПВО Панцир на хунтата в Мианмар

Правозащитници обвиниха Москва, че легитимира хунтата, която превзе властта с преврат