Военните в Мианмар гарантираха, че ще проведат избори и ще предадат властта на победителя, отричайки, че сваленото от тях избрано правителство е преврат и заклеймявайки протестиращите за подбуждане към насилие и сплашване на държавни служители, предаде "Ройтерс".

Оправданието на военните за завземането на властта на 1 февруари и арестуването на правителствения ръководител Аун Сан Су Чжи и други дойде, след като протестиращите отново излязоха по улиците и след като специалният пратеник на ООН предупреди армията с "тежки последици" за всякакъв суров отговор срещу демонстрациите.

Хиляди в Мианмар осъдиха военния преврат на нов протест

Хиляди в Мианмар осъдиха военния преврат на нов протест

Страхът от военни репресии нараства, тъй като редица танкове са били забелязани да влизат в града

"Нашата цел е да проведем избори и да предадем властта на партията победител", увери бригаден генерал Зау Мин Тун, говорител на управляващия съвет, на първата пресконференция на военните, откакто те завзеха властта.

Военните не посочиха дата за нови избори, но въведоха извънредно положение за една година. Зав Мин Тун обеща, че военните нямало да държат властта дълго.

"Гарантираме... че изборите ще се проведат", каза той на пресконференцията, която военните излъчиха на живо във "Фейсбук", платформа, която военните забраниха.

Мианмар освобождава хиляди затворници

Мианмар освобождава хиляди затворници

След обявената от хунтата амнистия

Запитан за задържането на носителката на Нобелова награда Су Чжи и президента, той увери, че военните щели да спазват конституцията.

Въпреки разполагането на бронирани превозни средства и войници в някои големи градове през уикенда, протестиращите продължиха кампанията си да се противопоставят на военното управление, настоявайки за освобождаването на Су Чжи.

Наред с демонстрациите в градовете в етнически разнообразната страна, движение за гражданско неподчинение доведе до стачки, които засягат много функции на правителството.

Байдън въведе санции срещу извършителите на преврата в Мианмар

Байдън въведе санции срещу извършителите на преврата в Мианмар

Запорирани са авоари...

Протестиращи блокираха влаковете между Янгон и южния град Мавламин, като се насочиха към изложен на жарко слънце участък от железопътна линия, носейки плакати в подкрепа на движението за неподчинение, показаха телевизионни кадри.

"Освободете нашите лидери незабавно" и "Властта на хората, върнете я", скандираше тълпата.

Тълпи се събраха също и на две места в най-населения град Янгон - на традиционното място за протести близо до главния университетски кампус и до централната банка, където протестиращите се надяваха да притиснат служители да се присъединят към движението за гражданско неподчинение.

Около 30 будистки монаси протестираха срещу преврата с молитви в Янгон, докато стотици протестиращи шестваха през град Тандве на западния бряг.

Полицията в Мианмар използва водни оръдия, гумени и бойни патрони по протестиращите

Полицията в Мианмар използва водни оръдия, гумени и бойни патрони по протестиращите

Една жена е в критично състояние