61,84 на сто от гласувалите на вчерашния референдум за конституционни промени в Сърбия са гласували "за", а 37,1 процента - против.

Избирателната комисия на Сръбската република (РИК) съобщи късно снощи, че малко над 30 процента от избирателите са гласували на референдума.

Това съобщиха председателят на РИК Владимир Димитриевич и главният изпълнителен директор на Републиканската статистическа служба (РЗС) Миладин Ковачевич, цитирани от N1.

Ковачевич каза, че 1,04 процента от бюлетините са невалидни.

Сърбите решават на референдум конституционни промени

Сърбите решават на референдум конституционни промени

Резултатите се очакват в понеделник

Общо 6 150 323 души имаха право да гласуват в 8 179 избирателни секции.

Малко преди тяхната пресконференция, сръбският президент Александър Вучич проведе пресконференция в централата на партията си в неделя вечерта, за да обяви резултатите от допитването.

Според президента предварителните резултати показват, че 60,4 процента от гласовете са за приемане на промените в конституцията. Той каза, че 39,52 процента от гласувалите на референдума са отхвърлили поправките.

Той съобщи, че мнозинството от гласувалите в столицата Белград е против поправките и добави, че значителен брой членове на неговата управляваща Сръбска прогресивна партия (СНС) също са гласували против.

Председателят на парламента Ивица Дачич обяви от централата на своята Социалистическа партия на Сърбия (СПС), че е изключително доволен от избирателната активност. Той каза, че промените ще помогнат за ускоряване на интеграцията на Сърбия в Европейския съюз. Дачич каза, че над 16 000 членове на опозиционната партия и активисти са били включени в избирателните комисии в избирателните секции. 

Припомняме, че вчера Сърбия проведе референдум за промени в конституцията, които според правителството са необходими, за да може балканската страна да напредне по пътя си към присъединяването си към Европейския съюз (ЕС).

Допитването се фокусира върху промените в избора на съдии и прокурори, за които властите твърдят, че имат за цел да засилят тяхната независимост в страната, където съдебната система е широко разглеждана като корумпирана и политически контролирана.

Референдумът беше приветстван от Европейския съюз, САЩ и някои западни страни като стъпка в правилната посока. Но критиците у дома казват, че промените са недостатъчни. Някои опозиционни партии и независими експерти също твърдят, че референдумът е бил организиран като цяло в недемократична атмосфера, твърде прибързано и твърде рано преди изборите, които трябва да бъдат в началото на април. Правителството на президента Александър Вучич е изправено пред обвинения в ограничаване на демократичните свободи, които то отрича.

САЩ и техни сюзници приветстваха референдума в Сърбия за конституционни промени

САЩ и техни сюзници приветстваха референдума в Сърбия за конституционни промени

Референдумът бил ключова стъпка за укрепване на независимостта на съдебната система

Вучич и други официални лица призоваха избирателите да подкрепят измененията и да помогнат на страната да продължи напред.

Правителството призова сръбското малцинство в Косово - бивша сръбска провинция, която обяви независимост през 2008 г. - да дойде в близките градове в Сърбия, за да гласува, след като косовските власти отказаха да разрешат отварянето на избирателни секции там. Десетки косовски сърби в неделя проведоха протест в северната част на Косово със сръбско мнозинство. Няма съобщения за инциденти.

Сърбия не признава независимостта на Косово, която е подкрепена от повечето страни от ЕС и САЩ.

Нормализирането на отношенията между двете е изискване за бъдещо членство в ЕС.