От 8 май 2023 г. насам сръбските граждани са предали около 68 000 оръжия и взривни устройства.

"До тази сутрин са предадени около 68 000 оръжия и взривни устройства, това са конкретни стъпки, предприети от сръбското правителство. Това е най-добрата акция в историята на сръбската полиция", заяви президентът на републиката Александър Вучич в неделя, цитиран от Focus.de.

Вучич заяви, че правителството ще обмисли удължаване на акцията по предаване на незаконни оръжия на полицията, без никакви правни последици за участниците, с няколко дни.

Вучич анонсира и че скоро в Скупщината ще бъде внесен проект за промяна в закона, с който ще се затегнат санкциите за притежание на незаконно оръжие или ако оръжието се носи при положение, че за него има само разрешение за притежание. Собствениците на незаконни оръжия ще бъдат осъдени на до 15 години затвор.

Вучич обещава да разоръжи Сърбия след втората масова стрелба за два дни

Вучич обещава да разоръжи Сърбия след втората масова стрелба за два дни

Както регистрираните, така и незаконните оръжия ще бъдат конфискувани

В Сърбия обявиха кампания за предаване на незаконните оръжия при условия за амнистия след няколко инцидента със стрелба в страната от началото на май месец. Кампанията официално продължава до 8 юни. Гражданите могат сами да донесат оръжията и боеприпасите в полицията и да ги предадат без обяснения или да извикат полицай на мястото, където се съхраняват оръжията.