Със сразяващо мнозинство сръбският парламент одобри предложената от сръбската управляваща коалиция резолюция за Косово, предадоха световните агенции.

Сръбската армия е готова според нормите на международното право да защити населението на Косово, ако международните сили на КФОР не могат да се справят с нова вълна на насилие в областта. Това е заявил президентът на Сърбия Борис Тадич по време на обсъждането на нарочна резолюция по проблема Косово в Скупщината (парламента) на страната.

"Ако в Косово ситуацията ескалира до насилие и ако международните сили на КФОР не са в състояние да реагират адекватно на него и да защитят сърбите, сръбската армия, в съответствие с международното право, е в готовност във всеки един момент да предостави помощ и защита на застрашеното население на областта", казва Тадич пред депутатите.

По думите на Тадич, Сърбия е длъжна да продължава да защитава своята териториална цялост и едновременно с това да се стреми към интеграция с европейското пространство.

"Нашата държава ще направи всичко, за да остане Косово част от състава на Сърбия, а Сърбия би продължила своя път към Европа", обяснява Борис Тадич и допълва, че тези два принципа трябва да бъдат прокарани посредством мъдра политика и с мирни дипломатически средства.

Сръбският президент посочва, че през всичките години на преговори позицията на държавата му е била за конструктивни преговори и изрече обвинение към албанската страна, която е „избягвала разговора по същество".

В изказването си пред депутатите от Скупщината Борис Тадич изразява похвала към политиката на Русия, която е в поддръжка на Сърбия, и едновременно с това изрича отрицание на политиката на САЩ, която поддържа независимост за Косово.

"Мнението на страните-членки на Съвета за сигурност на ООН по проблема Косово се раздели, а това говори в полза на нашата позиция за необходимост от продължаване на преговорите", казва Борис Тадич.

В сръбската Скупщина продължава обсъждането на резолюцията по Косово. Лидерите на най-големите парламентарно представени партии не се отнасят далеч толкова еднозначно към проблема. Една част отчитат като значимо решението на някои от страните от СС на ООН да откажат да подкрепят продължаване на преговорите, тъй като липсва конструктивен елемент в тях.

В документа се предлага остро осъждане на тази позиция като „подтикване и въодушевяване на албанските власти в Косово да обявят едностранно независимост".
В резолюцията Министерство на външните работи на Сърбия предлага да се преразгледат дипломатическите отношения със страните, които признаят едностранно обявена независимост и се формулира, че „защитата на Косово и

Метеохия като съставна част от Сърбия се явява основен приоритет на всички държавни органи, учреждения и организации до тогава, докогато косовския въпрос не бъде разрешен окончателно по пътя на компромиса."

Скупщината ще констатира още, че изпращане на предложената мисия на ЕС в Косово за изпълнение на отхвърления план на Марти Ахтисаари ще представлява акт, който застрашава суверенитета, териториалната цялост и конституционния ред в Сърбия. Настоява се преди изпращането на каквато и да е мисия, която ще замени настоящата мисия на ООН, чрез преговори да бъде намерено компромисно решение за бъдещия статут на Косово, което да бъде одобрено от Съвета за сигурност на ООН.

В резолюцията се предлага да бъде взето решение за провъзгласяване на военен неутралитет на Сърбия до евентуалното насрочване на референдум, на който да бъде взето окончателното решение по този въпрос.

Без да отхвърлят изцяло документа критично по отношение на него се изказаха заместник-председателят на Сръбската радикална партия Томислав Николич, председателят на сръбските социалисти Ивица Дачич и лидерът на Либералнодемократическата партия Чедомир Йованович.