Тази сряда по време на посещението си в Сърбия израелският президент Ицхак Херцог обяви съвместно със сръбския си домакин - Александър Вучич, че планират да сключат споразумение за свободна търговия.

То ще е от полза и на двете страни, посочи Вучич, цитиран от австрийския "Der Standard". Той добавил, че има огромно пространство за сътрудничество - например в киберсигурността и свързаните с нея израелски инвестиции в Сърбия. Той добавил, че властите в Белград използват софтуер на израелската компания Circles за проследяване на мобилни телефони.

От австрийската медия обръщат внимание, че сръбските тайни служби BIA са посочени като един от вероятните потребители на спорния израелски софтуер в доклад от 2020 г. на Citizen Lab - организация, специализирана в проблемите на следенето, функционираща към университета на Торонто.

Circles е част от групата NSO Group, мощен разработчик на шпионски софтуер, добил известност със софтуера Pegasus. От NSO Group твърдят, че предоставят на правителствата технологии, с които ги подпомагат в борбата срещу тероризма и престъпността.

От Standard припомнят, че тези технологии се използват и за подслушване на правозащитници и журналисти.

Вучич поддържа контакти и с бившия австрийски канцлер Себастиан Курц, с когото наскоро се срещна в Белград и след това отново в Прага. Курц е част от стартъп компанията Dream Security в Израел, която е специализирана в ИТ сигурността и в разработването на софтуер за защита на инфраструктурни съоръжения от хакерски атаки и терористи.

Съосновател и шеф в Dream Security е Шалев Хулио. Преди това Хулио е заемал ръководен пост и в NSO Group.

"Себастиан Курц има мислене на политик и в същото време има опит и в налагането на регулаии. Той отговаря за по-голямата част от бизнеса ни в Европа и ни е от голяма помощ", представи го Хулио пред медиите.

Връзките между Сърбия и Израел са силни и в други сфери, продължава Der Standard. Сърбия доставя на Израел оръжие за войната в ивицата Газа. Според данни, разпространени от платформата Balkaninsight най-голямата държавна компания, търгуваща с оръжие в Сърбия, Yugoimport SDPR е доставила  боеприпаси на Израел през 2024 г. на стойност 23.1 милиона евро.

Според разследването оръжията и боеприпасите са били транспортирани с израелски военен самолет от Белград и от Ниш до военновъздушната база "Неватим" .

Сръбският външен министър Марко Джурич не е коментирал доставките на оръжие, но е посочвал: "Сърбия винаги ще настоява за прекратяване на насилието и на човешкото страдание. Ще подкрепя достигането до мирно решение, с което всички замесени страни са съгласни".

Самата Сърбия се превъоръжава и наскоро сключи договор с Франция за покупката на дванадесет френски бойни самолета Rafale на цена 2.7 милиарда евро.

Притеснения за това как властите използват шпионския софтуер

През последните години използването на спорния израелски софтуер е бил многократен повод за критики в Сърбия. Освен в Сърбия, той се използва и в Китай. Редица сръбски организации се опасяват, че софтуерът може да бъде използван срещу критиците на сръбското правителство.

В Сърбия има не малко случаи на натиск от страна на властите върху журналисти и активисти. Наскоро полицията се разправи с протестиращи срещу откриването на литиева мина. Понякога лица с активна гражданска позиция от съседни държави, които се смятат за подозрителни от властите, са възпрепятствани да влязат в Сърбия. В края на август това се случи с изключително популярната хърватска поп певица Северина.

Ще забрани ли ЕС израелския шпионски софтуер на NSO Group?

Ще забрани ли ЕС израелския шпионски софтуер на NSO Group?

Смята се, че той се използва за следене на политици, журналисти, активисти

На границата я попитаха какво мисли за случилото се в босненския град Сребреница през 1995 година. Тогава - през юли 1995 г. сръбски войници извършиха геноцид срещу мюсюлманското население около Сребреница. Този геноцид обаче продължава и до днес да се отрича от сръбските институции. Северина беше попитана и за протестите срещу литиевата мина, за които тя публично е обявявала своята подкрепа.

И активисти от Босна и Херцеговина също са били възпрепятствани да преминат границата със Сърбия. Сръбският вътрешен министър Ивица Дачич призна в края на август, че има списъци за наблюдение на хора, които в Белград са смятани за проблемни заради публично изразената им позиция.