Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц е обвинен в даване на фалшиви показания пред парламента, съобщи в петък австрийската прокуратура за икономически престъпления и корупция, цитирана от "Ройтерс".

Курц и бившият началник на кабинета Бернхард Бонели са обвинени в даване на фалшиви показания пред анкетната комисия в австрийския парламент "по отношение на предполагаемата корумпираност на неговото правителство", се казва в изявление на службата.

Коментирайки преди обявяването на обвинителния акт, Курц отхвърли обвиненията, като написа в социалната медийна платформа X: "Очакваме с нетърпение истината най-накрая да излезе наяве и обвиненията да се окажат безпочвени".

Процесът срещу него ще започне на 18 октомври и ако бъде признат за виновен, Курц - бивш лидер на консервативната Народна партия - може да получи до три години затвор, се казва в изявление на съд във Виена.

Делото се съсредоточава върху въпроса дали Курц е отговорил вярно на изслушванията в парламентарните комисии през 2020 г. и 2021 г., когато е бил попитан за назначения в държавната холдингова компания OBAG.

Разследването на бившия канцлер на Австрия Себастиан Курц откри финансови нередности

Разследването на бившия канцлер на Австрия Себастиан Курц откри финансови нередности

Новият финансов министър Магнус Брунер говори за "структурен провал"

Курц напусна поста през 2021 г., след като прокурорите поставиха него и девет други под разследване по подозрения в злоупотреба с доверие, корупция и подкупи с различни нива на участие.

През 2019 г. вицеканцлерът на Курц, бившият лидер на крайната десница Хайнц-Кристиан Щрахе, напусна заради негово видео в Ибиса с жена, представяща се за племенница на руски олигарх, очевидно предлагаща да коригира държавни договори и обяснява как да се избягват законите за финансиране на партиите.

Австрийският канцлер Карл Нехамер изрази мнение по случая в петък преди оповестяването на обвинителния акт, като каза: "Ако това е така, тогава най-накрая имаме възможност... да се стремим и да постигнем изясняване".

FT: Виена е новият център на руското разузнаване

FT: Виена е новият център на руското разузнаване

Ключово разследване срещу руската агресия