Виена се е превърнала в център за руските разузнавачи, работещи в Европа, и австрийското правителство "изглежда не бърза да промени това", пише Financial Times (FT).

Вестникът припомня, че във Виена се намират централите на няколко големи международни организации, включително Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), ОПЕК и различни агенции на ООН. В същото време страната "традиционно си затваря очите за тайни разузнавателни дейности на своя територия - стига целта на операциите да не е австрийското правителство", пише FT.

Един от източниците на изданието в европейското разузнаване твърди, че през миналата година Австрия се е превърнала в "истински самолетоносач" на нелегални руски агенти. Според него от началото на конфликта в Украйна европейските държави вече са изгонили "повече от 400 руски шпиони", докато Австрия се е ограничила до четирима.

Друг източник на FT отбеляза, че във Виена все още има над 180 акредитирани руски дипломати, като поне една трета от тях използват дипломатическо прикритие, за да събират разузнавателна информация.

"Това наистина е Дивият Запад. Почти комично е колко много неща ни се разминават тук [в Австрия]. Дори от наша страна", отбелязва неназован европейски дипломат.

Според вестника се твърди, че руското разузнаване използва Виена за мащабна операция за електронно наблюдение. Източниците на FT отбелязват, че покривите на всяка руска дипломатическа сграда в Австрия са покрити с куполи и сенници, в които са скрити шпионски устройства.

"Виена е идеален център за шпионаж и винаги е била такъв", казва Густав Гресел, старши изследовател в мозъчния тръст на Европейския съвет за външни отношения (ECFR).

Австрия също забрани TikTok на държавните си служители

Австрия също забрани TikTok на държавните си служители

Поради опасения за сигурността

Австрия е неутрална от подписването на Австрийския държавен договор през 1955 г. Договорът включва разпоредби, забраняващи на страната да се присъединява към военни съюзи, включително НАТО и Варшавския договор, и обявяващи страната за постоянно неутрална.

По време на Студената война Австрия служи като "мост" между СССР и Запада и място за провеждане на дипломатически преговори. По това време страната се превръща и в ключово място за шпионски дейности: както ЦРУ, така и КГБ провеждат операциите си във Виена. След разпадането на СССР страната се присъединява към ЕС. Днес тя има отворени граници с осем гранични държави.

След началото на военната операция в Украйна Австрия подкрепи европейските санкции срещу Москва, но отново изключи възможността да се присъедини към НАТО. "Австрия се придържа към общата външна политика и политика на сигурност на ЕС и планира да инвестира повече в собствената си отбрана", заяви канцлерът Карл Нехамер през юли миналата година.

В четвъртък Зеленски говори пред парламента на Австрия

В четвъртък Зеленски говори пред парламента на Австрия

В ЕС само България и Унгария все още не са предоставили на украинския президент такава възможност

За разлика от други европейски държави Австрия е изгонила най-малко руски дипломати сред големите европейски сили - 16 - от началото на конфликта в Украйна.