В четвъртък, 30 март, президентът на Украйна Володимир Зеленски ще се обърне към Националния съвет на Австрия чрез видеоконферентна връзка, съобщи "Укринформ".

Главата на украинската държава ще произнесе видеообръщение към австрийския парламент не по време на редовната сесия на долната камара, а в рамките на т. нар. "парламентарно събитие" по покана на председателя на Националния съвет Волфганг Съботка. Това се дължи на факта, че речта на Зеленски на сесията все още е блокирана от крайнодясната и проруската Австрийска партия на свободата (FPÖ).

Предвижда се събитието да започне в 09:05 ч., след което президентът на Украйна ще произнесе своето обръщение. След това ще се проведат дебати, в рамките на които ще бъдат предложени да се изкажат представители на парламентарните фракции.

Зеленски: Украйна стана още по-силна, а врагът ѝ - още по-изолиран

Зеленски: Украйна стана още по-силна, а врагът ѝ - още по-изолиран

Това заяви президентът в последното си обръщение

Очаква се също в четвъртък да бъде разгледан и въпросът за предоставянето на украинските бежанци на неограничен достъп до австрийския пазар на труда.

Така Австрия ще стане една от последните страни членки на ЕС, чийто парламент ще чуе обръщение на украинския лидер. В момента от 27-те страни в Европейския съюз, с изключение на Австрия, само България и Унгария все още не са предоставили на украинския президент такава възможност.

По-рано през март 2022 г. партиите, представени в австрийския парламент, не успяха да постигнат споразумение дали да поканят президента да говори пред Националния съвет. Либералната партия Neos излезе с инициативата, която не намери подкрепа от дясната популистка и проруска Партия на свободата на Австрия (FPÖ), докато Социалдемократическата партия на Австрия (SPÖ) зае позиция за протакане на въпроса.

Президентът на Австрия пристигна в Киев

Президентът на Австрия пристигна в Киев

Ван дер Белен уверява, че Украйна не е забравена

Това поведение на двете парламентарни партии предизвика сериозни критики сред австрийците и някои политически сили. Председателят на Националния съвет Волфганг Соботка тогава декларира готовност да покани украинския лидер за реч веднага щом има споразумение между фракциите.

Ръководителят на Националния съвет добави, че при всички случаи руският президент Владимир Путин няма да получи възможност да говори пред австрийския парламент, дори и хипотетично да иска.

"Ние не сме тук, за да разпространяваме най-разнообразни мнения. Не трябва да изкривяваме фактите. Не може да има право да говори в австрийския парламент някой, който оправдава военни престъпления или може би дори е давал заповеди за извършването им", каза той. 

Арест на Путин е равносилен на обявяване на война, категоричен е Медведев

Арест на Путин е равносилен на обявяване на война, категоричен е Медведев

Според него Международният наказателен съд е юридическо нищожество