Президентът на неутрална Австрия Александър Ван дер Белен пристигна на посещение в Киев, съобщава "Укринформ".

"Пристигнах в Киев. След почти една година война Украйна не е забравена. Заедно с президента Зеленски и смелите хора на Украйна - ние отстояваме европейските ценности", написа той в Туитър.

В друго видео, заснето във влак на път за Украйна, президентът на Австрия заявява, че отива в украинската столица, за да покаже солидарност с украинците, които отблъскват руската инвазия: "Фактът, че това пътуване до Киев се провежда веднага след официалното ми встъпване в длъжност, е целенасочена проява на солидарност и подкрепа за хората в Украйна".

Австрийският лидер посочва, че ще се срещне с президента на Украйна Володимир Зеленски в Киев.

Ван дер Белен е придружаван от австрийската делегация, която носи специфичен помощен пакет, "по-специално крайно необходими генератори".

"Да, Австрия се ангажира с военен неутралитет. Но нашата позиция в никакъв случай не е неутрална. Украинците се борят за страната си и бъдещето на децата си и ние им помагаме в това", подчерта президентът на Австрия.

Александър Ван дер Белен, който спечели президентските избори в Австрия през октомври миналата година, положи клетва на 26 януари, за да започне втория си шестгодишен мандат.