Сърбия подписа споразумение с Русия за взаимни "консултации" по външнополитически въпроси, съобщава "Асошиейтед прес".

Сръбският външен министър Никола Селакович подписа споразумението заедно с руския си колега Сергей Лавров в рамките на срещата на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, където повечето западни делегации отбягваха руския първи дипломат заради инвазията в Украйна.

От сръбското външно министерство уточняват, че се предвижда планът за консултации да продължи две години.

Въпреки че Сърбия официално е кандидат за членство в Европейския съюз, правителството на страната поддържа отношения с Русия.

Белград увери, че подкрепя териториалната цялост на Украйна, но правителството многократно е отказвало да се присъедини към санкциите на Запада срещу Москва. Привеждането на външната политика в съответствие с ЕС е едно от основните условия за присъединяване към 27-членния блок, но Сърбия все по-често се противопоставя на призивите да го направи.

В Сърбия може да се появи руска военна база

В Сърбия може да се появи руска военна база

Не е ясно как ще се поддържа подобна структура

Сръбски и руски медии съобщиха, че сръбският президент Александър Вучич се е срещнал с Лавров в Ню Йорк и двамата са "подчертали съвместния фокус върху по-нататъшното динамично развитие на руско-сръбските отношения".

Представители на прозападната опозиция в Сърбия определиха подписването на последното споразумение с Русия като знак, че Вучич, бивш ултранационалист, се е отказал от присъединяването на балканската страна към ЕС и я приближава към лагера на Москва.

Вучич: Сърбия няма намерение да наложи никакви санкции срещу Русия

Вучич: Сърбия няма намерение да наложи никакви санкции срещу Русия

Надява се на редовни газови доставки на добри цени

Центристката опозиционна партия ССП заяви, че "е невероятно", че в момент, когато по-голямата част от света наблюдава с тревога действията на Москва, Сърбия е подписала споразумение за консултации със страна, "която пряко нарушава Хартата на ООН и възнамерява да анексира украинската територия".

От своя страна Александър Вулин, министър на вътрешните работи и неофициален говорител на Вучич, подчерта, че "разширяването на сътрудничеството с Русия не е въпрос на уважение към миналото, а отговорно решение, насочено към бъдещето".

Сърбия е важна за Русия като начин да дестабилизира Балканите и потенциално да измести част от вниманието на света от войната в Украйна.