В Сърбия може да се появи руска военна база, която ще изпълнява различни разузнавателни задачи и ще наблюдава района, според руския военен експерт и историк Борис Юлин, както съобщава широко четеният руски портал Лента.ру, собственост на Сбербанк от 2020 г. Тази информация се коментира широко в сръбските и други балкански медии.

Извънредният и пълномощен посланик на Русия в Белград Александър Боцан-Харченко, пише порталът, е говорил за това, заявявайки, че "руските военни бази в Сърбия са суверенен въпрос на тази страна". Освен това, както добавя той, това е проблем на самата Русия.

"Що се отнася до съвместния хуманитарен център, той съществува и функционира за реагиране при кризи в случай на хуманитарна катастрофа", цитира "Лента.ру" думите на Боцан-Харченко.

Военният експерт Юлин посочва, че не е съвсем ясно каква ще е ползата от военната база в Сърбия.

"Факт е, че базите обичайно се намират в близост до зони на възможни военни действия. Но в Сърбия териториално тя ще бъде напълно откъсната от Русия и отвсякъде заобиколена от страни от ЕС и отчасти от страни от НАТО. Не е ясно как в този случай е възможно съсредоточаване на сили и осигуряване на базата", посочва Юлин.

Единствената възможна цел за създаването на такава база според този руски експерт е "разузнавателна мисия и наблюдение на околното пространство", или по-скоро събиране на разузнавателни данни.

Той също така добавя, че "Европейският съюз може да започне да възприема Сърбия като вероятен източник на заплаха в случай на конфликт", което ще създаде неприятни последици за Белград.

По-рано министърът на вътрешните работи на Сърбия Александър Вулин, напомня руският портал, каза, че Сърбия е независима и суверенна държава и не иска да се намесва в конфликтите между Русия и Запада и особено не иска да стане "пехотинец на НАТО".

"Ако искате да се придържате към териториалната цялост и суверенитет като най-важен принцип в международната политика, какъвто според мен е, напуснете Сърбия. Първо оттеглете признаването на Косово, след това кажете: "Съжалявам, Сърбия е цяла, сгрешихме да Ви бомбардираме, съжаляваме за всичките Ви деца, които убихме, съжаляваме, че Ви причинихме това, започвайки с коригирането на нашите грешки.

А не да искаме от Сърбия да бъде пехотинец на НАТО, да влиза в конфликт с Русия", каза Вулин в началото на юли, като подчерта, че влизането във войната не е опция.

Лукашенко предупреждава Сърбия да не седи на три стола

Лукашенко предупреждава Сърбия да не седи на три стола

Във връзка с готовността на НАТО да се намеси в Северно Косово

Тези информации се появяват на фона на неотдавнашните инциденти в Северно Косово, където живее сръбското малцинство. Премиерът на най-младата балканска страна Албин Курти заяви, че има опасност от нов конфликт между Косово и Сърбия, тоест от нова война на Западните Балкани.