Сърбия няма намерение да купува руски зенитни ракетни системи С-400. Това заяви във вторник по националната телевизия РТС президентът на републиката Александър Вучич.

На въпрос за възможни американски санкции, ако Белград придобие С-400, той отговори: "Това, което видях, е впечатляващо оръжие. Нямаме намерение да купуваме [системата S-400], тъй като нямаме пари за плащане за нея, предвид изграждането на магистрали и многобройните проекти ".

Кремъл: С-400 и "Панцир - С" се завърнаха от Сърбия

Кремъл: С-400 и "Панцир - С" се завърнаха от Сърбия

Руските ПВО комплекси участваха във военни маневри "Славянски щит-2019"

"Знаеш ли, че когато имаш такова оръжие, вече никой няма да те нападне. Където е С-400, нито американски пилоти, нито някой друг лети: израелски пилоти не летят над Турция или Сирия с изключение на Голанските възвишения "Имаме авиация - по-силна от всякога, ще засилим противовъздушната отбрана със снаряди и други неща, които не са в списъка на санкциите", каза президентът.

Сръбия иска С-400 с дългосрочен заем от Русия

Сръбия иска С-400 с дългосрочен заем от Русия

Сръбски офицери вече са обучени в Русия за работа със С-400

"Сърбия е малка страна, заобиколена от всички страни от НАТО. Никога повече няма да си позволя да бъда толкова безотговорни, както през 90-те години на ХХ век - да бъдем толкова слаби", подчерта Александър Вучич.

Русия прехвърли С-400 и "Панцир-С" в Сърбия за "Славянски щит"

Русия прехвърли С-400 и "Панцир-С" в Сърбия за "Славянски щит"

За първи път тези руски оръжия участват във военни учения в чужбина

По-рано Вучич присъства на маневрите "Славянски щит-2019", по време на които изследва зенитно-ракетния батальон на ПВО системите С-400 и "Панцир-С" на руските въоръжени сили. След това той изрази надежда, че един ден Сърбия ще може да си позволи подобен комплекс.