Белград предложи на Вашингтон и на Москва да проведат планираната среща на лидерите на САЩ и Русия в Сърбия, съобщи ТАСС, позовавайки се на сръбската телевизия Pink TV, пред която първият вицепремиер и външен министър на Сърбия Ивица Дачич обясни, че е предложил и на двете страни подобна среща.

"Що се отнася до възможната среща на президента на САЩ Доналд Тръмп и на президента на Русия Владимир Путин в Сърбия, то това зависи от дипломатическия момент. Предложих и на едната, и на другата страна, ако е възможно и най-доброто място за това би била Сърбия. Предадохме тази идея на двете страни - те решават ще бъде ли, ще се стигне ли до тази среща въобще. Много страни използват позицията на Сърбия и нейната територия за провеждане на диалог", заяви Дачич.

Външният министър също отбеляза, че неотдавна в Сърбия са организирани конфиденциални мирни преговори "за решаване проблема на една страна с удивителна световна мощ". Дачич отказа да отговори за коя страна става дума, отбелязвайки, че заинтересованата страна, ако сметне за необходимо, сама може да обяви това.

Президентите на Русия и на САЩ проведоха телефонен разговор на 20 март. След това Тръмп заяви на журналистите, че той ще позвъни на Путин, за да го поздрави за изборната победа. По думите на шефа на администрацията на САЩ, той предвижда "в не толкова далечно бъдеще" среща с руския лидер за обсъждане на "надпреварата във въоръжаването, ситуацията в Украйна, в Сирия и Северна Корея".

По-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отбеляза, че след телефонния разговор на лидерите на Русия и на САЩ "президентите се договориха да поръчат на външния министър и на държавния секретар да установят контакт за обсъждане на време и място на подобна среща".

Външнополитическият курс на Сърбия предвижда присъединяване към ЕС при съхранение на приятелските отношения с Русия и Китай, а така също и развитие на връзките със САЩ.

Белград възнамерява да съхрани военния си неутралитет, отказвайки се от влизане в НАТО и другите военни блокове.
Тази позиция изглежда възражението в Брюксел, единствено предоставяйки на Белград възможност да бъдат "дипломатически мост" между Запад и Русия. Така, в Белград на 7 октомври и на 13 октомври имаше среща с представител на Държавния департамент на Украйна Курт Волкер и помощника на президента на Русия Владислав Сурков.