Пред погледа президента Александър Вучич и чужди дипломати, сръбски военни демонстрират нападение над бунтовнически позиции в учение на изток от Белград, съобщава "Ройтерс".

Учението е три дни след като косовска полиция използва сила, за да разпръсне сръбски протестиращи в град Косовска Митровица и задържаха служител на сръбското правителство.

Инцидентът допълнително обтяга отношенията между Сърбия и Косово, бивша провинция, която обявява независимост през 2008 г. след война десетилетие по-рано.

Косово арестува сръбски политик за незаконно влизане

Косово арестува сръбски политик за незаконно влизане

Прищина вече предупреди, че ще се предприеме подобни действия

Командващият армията генерал Любиша Дикович коментира, че учението, включващо повече от 900 войници, е част от плановите за 2018 г. учения.

"Винаги сме имали добри войници, искаме да имаме повече от тях ... искаме те да бъдат още по-добре обучени", обяснява Вучич пред репортери на тренировъчната площадка.

Вучич поиска съвет от Путин за кризата с Косово

Вучич поиска съвет от Путин за кризата с Косово

Двамата са провели телефонен разговор

Военният бюджет на Сърбия през 2018 г. възлиза на 595 милиона евро, което е с 23,6 процента повече от миналата година.

Военните до голяма степен използват съветски технологии от 80-те години на миналия век, а Белград иска да модернизира армията си. Някои от оръжията, използвани в учението, са остарели, но все още функционални.

"Ние ги извадихме от складове, реновирахме ги ... и както виждате, те работят добре", коментира Вучич.

81% от сърбите са против признаването на Косово

81% от сърбите са против признаването на Косово

42% от сърбите вярват, че рано или късно ще си върнат Косово

Сърбия е страна кандидат за членство в Европейския съюз, но е една от малкото балкански държави, които не са в НАТО, който е силно непопулярен сред сърбите след бомбардировките от 1999 г., целящи да отблъснат сръбските сили от Косово. Миротворците на Алианса все още са разположени там.

През 2006 г. Сърбия, която прие военен неутралитет, се присъедини към програмата на НАТО "Партньорство за мир" и през 2015 г. подписа индивидуален план за действие за партньорство - най-високото сътрудничество между съюза и държава, която не се стреми да се присъедини.

Сърбия също така подкрепя своите близки военни отношения с Русия, неин традиционен православен и славянски съюзник.

Сръбските ВВС получават руски транспортни самолети

Сръбските ВВС получават руски транспортни самолети

Във връзка с военно-техническо споразумение, постигнато между президентите на Русия и Сърбия