81% от гражданите на Сърбия са против това страната да признае Косово. Това сочат данните от проучване на Института за европейски въпроси, проведено от 16 до 20 март между 1 203 души, съобщи Независимата Балканска новинарска агенция (Ibna).

Вучич поиска съвет от Путин за кризата с Косово

Вучич поиска съвет от Путин за кризата с Косово

Двамата са провели телефонен разговор

Проучването сочи, сърбите са категорично против това Косово да бъде призната от западната ни съседка, въпреки че това заляга като условие на ЕК за бъдещето членство на страната в ЕС.

Сърбия играе шах без дама и топ, коментира Вучич ситуацията около Косово

Сърбия играе шах без дама и топ, коментира Вучич ситуацията около Косово

С такава метафора сръбският президент Александър Вучич коментира настоящата ситуация

42% от анкетираните сърби са на мнение, че Косово не е изгубена територия. 55% смятат, че настоящото правителство или което и да е било бъдещо правителство в страната не би подкрепило независимостта на Косово. Около 25% сочат, че все някое правителство в страната ще признае независимостта на Косово някога.

Наблюдават се значими различия в мненията на различните възрастови групи в Сърбия. Сред по-възрастното население, гражданите на 60 или повече години, едва 30% смятат, че Косово е окончателно изгубена територия. При по-младото население този въпрос е 50/50 - половината от тях мислят въпроса за окончателно решен, докато другата половина на мнение, че все още има надежда за Косово.

По въпроса за подялба на Косово също се наблюдават различия. 56% от анкетираните сочат, че това е неприемливо, докато 30% биха подкрепили евентуална подялба на териториите между Сърбия и Албания. Тук се наблюдава и друг интересен момент - идеята за подялба на Косово се подкрепя повече сред възрастното население. Констатира се и че с увеличаване степента на образование нараства и броят на онези, които смятат, че Косово трябва да се раздели.

Косово отхвърли предложението на Сърбия за подялба

Косово отхвърли предложението на Сърбия за подялба

Разбрахме, че тази идея идва от Белград

Едва 3.4% от гражданите в извадката заявяват, че са участвали в т.нар. вътрешен диалог по въпроса за Косово, иницииран от президента Александър Вучич. 94% пък сочат, че не са участвали в дебата. Хората с по-високо образование са по-склонни да коментират темата, констатира още изследването.

Прави впечатление, че по полово разделение също се отчитат разлики в общественото мнение. Жените в Сърбия, които са благосклонни относно признаването на Косово в контекста на евроусловията за членство, са с близо 10% повече от мъжете на същото мнение.

Сърбия трябва да признае Косово, за да се присъедини към ЕС, отсече Берлин

Сърбия трябва да признае Косово, за да се присъедини към ЕС, отсече Берлин

Това е най-важното условие по пътя към Европа, подчерта Габриел

Изследването показва, че 45% от сърбите са скептични относно възможността Сърбия в бъдеще да си върне пълния суверенитет и контрол над Косово. 42% от сърбите пък все още на мнение, че това рано или късно ще се случи.