Авни Арифи, ръководителят на косовската делегация за разговори с Белград в Брюксел, заяви, че премиерът Рамуш Харадинай никога няма да бъде част от преговори за подялба на Косово, съобщава RTKLive.

През миналата седмица сръбският военен министър Александър Вулин заяви, че Сърбия трябва да търси споразумение за подялба с Косово, за да сложи край на спора, който пречи на Белград да се присъедини към ЕС.

Сърбия се обяви за подялба с Косово и спиране на Велика Албания

Сърбия се обяви за подялба с Косово и спиране на Велика Албания

Това заяви сръбският военен министър Александър Вулин

Разбрахме, че тази идея идва от Белград. За последните 20 г. те никога не излязоха с една добра идея за региона, това се потвърждава и от последната им идея за размяна на територии. Ако те искат да разделят Сърбия, това е техен проблем, но Косово няма земя, която да предаде или да размени, подчерта Арифи.

Всеки, който казва или подозира, че Рамуш Харадинай е част от преговори или споразумение за разделението на Косово, лъже или има лоши намерения, добави той.

В интервю за германския вестник "Тагесшпигел" Харадинай говори за отношенията на Косово със Сърбия и подчерта важността да се постигне мирен договор.

Почти две десетилетия изминаха от края на войната. Време е Косово и народът да имат ясно бъдеще, изтъкна той.

През последната седмица медии съобщиха, че идеята за размяна на територии между Сърбия и Косово е подкрепяна от президент Хашим Тачи и албанския премиер Еди Рама.