Сръбският президент Александър Вучич е поискал съвет от руския лидер Владимир Путин във връзка с ескалиралото напрежение с Косово.

Припомняме, в началото на седмицата Косово забрани на сръбски политици да посетят северната част на страната. Един сръбски политик бе задържан за кратко. Косовските сърби решиха да напуснат правителствената коалиция.

Сърбите напуснаха управляващата коалиция в Косово

Сърбите напуснаха управляващата коалиция в Косово

Правителството може да изгуби парламентарното си мнозинство

По време на телефонния разговор Вучич информирал Путин за последните събития в Косово и Метохия.

"Президентът Вучич поиска мнението и съвета на президента на Руската федерация как да отговори на насилието и агресията на Прищина, тъй като е напълно ясно, че албанците имат широка подкрепа от редица западни държави за едностранното обявяване на независимост и действията в резултат на това", се казва в съобщение на сръбския лидер.

Допълва се, че Путин е казал на Вучич, че страната му внимателно следи събитията в Косово и Метохия. Путин категорично е осъдил действията на Прищина и насилието срещу сръбския народ.

Белград: Полицаите в Косово викаха Аллах акбар

Белград: Полицаите в Косово викаха Аллах акбар

Вчера албански терористи се опитаха да окупират Северно Косово

Насилието срещу високопоставени сръбски представители е неприемливо и заслужава всяко осъждане, пояснил руският държавен глава.

Русия възмутена от нападението срещу сърбите в Косово

Русия възмутена от нападението срещу сърбите в Косово

"Възмутително груба провокация на Прищина"

Владимир Путин уверил, че Сърбия е ключовият партньор на Русия на Балканите, но и в Европа, а също така, че Москва ще подкрепя държавата в борбата за запазване на независимостта и териториалната цялост.

Вучич е уверил Москва, че Сърбия няма да гони руски дипломати заради случая "Скрипал".