Сръбският президент Александър Вучич обеща да преразгледа отношението на страната си към Украйна след вчерашното гласуване за членството на Косово в Съвета на Европа, съобщава ТАСС.

"Ако има някой, който пренебрегва териториалната цялост на Република Сърбия, защо трябва ние да уважаваме неговата териториална цялост? Защо трябва да бързаме да защитим териториалната цялост на някой друг, щом можем да мълчим, след като тези хора са явно против териториалната цялост на Сърбия?", изрази недоумение сръбският лидер в обръщение към нацията след гласуването.

Помолен да коментира позицията на Украйна на гласуването, той отвърна: "Това е много важно и ще има големи промени в нашия политически курс - не тектонични, но цялостни и задълбочени".

Вучич прави аналогия с Минските споразумения и намеква за война с Косово

Вучич прави аналогия с Минските споразумения и намеква за война с Косово

Сръбският лидер настоява за изпълнение на Брюкселското споразумение

Това обаче не означава, че Сърбия ще се отклони от международното право или Хартата на ООН, уточни Вучич, но все пак предупреди, че гласуването на срещата на върха на Съвета на Европа, която ще се проведе в Рейкявик на 16-17 май, "където всички ще трябва да подкрепят териториалната цялост на Украйна и Молдова, сега може да поеме по различен път".

"Въздържането от гласуване (за членството на Косово в Съвета на Европа - б.р.) вчера беше равносилно на признаване на Косово", категоричен бе Вучич. Той отбеляза, че Украйна е поискала почивка преди гласуването за консултации с американски служители.

Преди това Сърбия осъждаше нарушаването на териториалната цялост на Украйна на всички международни форуми.

Вчера специално заседание на министерски комитет прие кандидатурата на Прищина за присъединяване към Съвета на Европа. Заявлението е изпратено за разглеждане в Парламентарната асамблея на организацията.

Вучич не изключва санкции срещу Русия, но ги смята за нож с две остриета

Вучич не изключва санкции срещу Русия, но ги смята за нож с две остриета

Сръбският лидер очаква следващата зима да бъде много по-лоша