След извънредната среща на върха на ЕС за ситуацията в Грузия френският президент Никола Саркози заяви, че планира официална визита в Москва на 8 септември.

По информация на АФП държавният глава ще бъде придружен от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозу и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Хавиер Солана.

Необходимо е да изследваме отношенията си с Русия. Срещата на 8 септември обещава да бъде решаваща и ключова за отношенията между ЕС и Русия, заяви Саркози.

От своя страна германският канцлер Ангела Меркел оцени позитивно факта, че френският президент е успял така бързо да съгласува с руския си колега поредната среща за разрешаване на кризата в Грузия.
Бързото съгласуване с руската страна на датата на поредната визита на председателя на ЕС в Москва е добър сигнал, заяви Меркел на пресконференция след края на срещата в Брюксел.

Тя отбеляза, че цел на новата среща е "продължаване на диалога с Русия по изпълнението на по-рано съгласувания план от шест точки", който е основополагащ за нормализация на ситуацията в Грузия и съответно за отношенията на ЕС и Русия.

Независимо от различията в мненията, ние търсим диалог, подчерта германският канцлер.

По-рано днес външният министър на Русия Сергей Лавров призова да бъде наложено ембарго на Грузия, докато на власт е президентът Михаил Саакашвили.
По думите на Лавров Западът ще направи грешка с "историческо значение", ако продължава да подкрепя Грузия.