Френският президент Никола Саркози призова Русия да уважава „суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Грузия" и да спазва условията на постигнатото през 2008 г. споразумение за прекратяване на огъня, съобщава БиБиСи.

Упрекът към руската страна беше отправен по време на посещението на Саркози в Тбилиси, което е първото за изтеклите три години.

Саркози, който посредничеше при споразумението за прекратяване на войната между Русия и Грузия 2008, заяви, че Москва все още заплашва съседната страна.

Той подчерта, че "Франция смята Русия за приятел и стратегически партньор, но за да се възстанови доверието, заплахите и опитите за дестабилизация са напълно неприемливи".

Саркози добави, че Русия трябва да изтегли силите си от Абхазия и Южна Осетия, които според Кремъл са разположени, за да защитават провинциите о подчерта, че "СССР вече не съществува".

Френският президент говори на Площада на свободата в грузинската столица, който беше изпълнен до краен предел.  Много от хората носеха знамената на Европейския съюз, Грузия и Франция. Речта на Саркози, както и тази на грузинския президент Саакашвили, бяха прекъсвани от аплодисменти.