Неочакваното решение на френския президент Еманюел Макрон да разпусне Националното събрание и да призове за предсрочни законодателни избори може да има обратен ефект и да хвърли страната в хаос. За това предупреди бившият френски президент Никола Саркози, цитиран от "Ройтерс".

Макрон свика предсрочния вот, който ще се проведе в два тура на 30 юни и 7 юли, след като центристкият му съюз беше победен от крайнодесния "Национален сбор" на изборите за Европейския парламент миналата неделя.

Саркози - консервативният бивш президент, който заемаше поста от 2007 г. до 2012 г. и остава важна политическа фигура, заяви, че може да е предизвикателство излизането от възможния хаос, предизвикан от разпускането на парламента.

Еманюел Макрон няма да подава оставка

Еманюел Макрон няма да подава оставка

Елисейският дворец отрече слухове за подобен ход

"Да се ​​даде думата на френския народ, за да оправдае разпускането, е любопитен аргумент, тъй като точно това направиха повече от 25 милиона французи, отвейки до урните", посочи Саркози, който е в приятелски отношения с Макрон, във връзка с евроизборите на 9 юни.

"Рискът, че ще потвърдят гнева си, вместо да го обърнат, е голям", предупреди той.

Вчерашно проучване, изглежда, подкрепя опасенията му.

То сочи, че "Национален сбор" ще води на първия тур на парламентарните избори с 33% от гласовете, пред Народния фронт - алианса на левите партии, с 25%. Центристкият лагер на Макрон пък събира 20%.

Вчера хиляди излязоха на протести в Париж и в градове в цяла Франция в знак на недоволство срещу крайнодесния "Национален сбор" преди предстоящите избори.

Макрон призова за обединение срещу крайната десница

Макрон призова за обединение срещу крайната десница

Той на практика откри предизборната кампания