Съединените щати наложиха втори кръг от санкции срещу палестинската групировка "Хамас" след атаката ѝ срещу Израел, съобщава "Ройтерс".

Под удара на новите наказателни мерки попадат също служител на "Хамас" в Иран и членове на Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран.

Министерството на финансите на САЩ посочи, че мерките са насочени към допълнителни активи в инвестиционен портфейл на "Хамас" и лица, които улесняват заобикалянето на санкции от компании, свързани с палестинската групировка.

Базирана в Газа организация, която според Министерството на финансите е служила като канал за незаконни ирански средства за "Хамас", както и палестинската група на "Ислямски джихад" също са включени в санкциите.

Иран подкрепя "Хамас" и други въоръжени групи в Близкия изток.

"Днешният ход подчертава ангажимента на Съединените щати да разбият мрежите за финансиране на "Хамас" чрез задействане на нашите органи за санкции срещу тероризма и работа с нашите глобални партньори, за да лишим "Хамас" от възможността да експлоатира международната финансова система", заяви заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо.

Революционната гвардия на Иран набира доброволци за Газа

Революционната гвардия на Иран набира доброволци за Газа

Пропагандна кампания на режима на аятоласите сред населеnieто

"Няма да се поколебаем да предприемем действия за по-нататъшно намаляване на способността на "Хамас" да извършва ужасяващи терористични атаки, като налагаме безмилостен удар срещу неговите финансови дейности и потоци".

Израел бомбардира гъсто населената ивица Газа след атаката на "Хамас" на 7 октомври срещу общности в Южен Израел.

Израел твърди, че при нападението палестинската групировка е убила около 1400 души, включително деца, и е взела над 200 заложници - някои от които бебета.

Министерството на здравеопазването в Газа, контролирано от "Хамас", съобщи вчера, че 7028 палестинци са били убити при ответните въздушни удари на Израел, от които 2913 са деца.

С днешното решение се блокират всички активи в САЩ на набелязаните лица и като цяло се забранява на американците да имат каквито и да е отношения с тях. Участващите в определени сделки със санкционираните също рискуват да попаднат под удара на мерките.

Министерството на финансите съобщи, че е наложило санкции на йордански гражданин, живеещ в иранската столица Техеран, за когото твърди, че служи като представител на "Хамас" в Иран, както и на служители на Корпусът на гвардейците на ислямската революция, които обучават и подпомагат членове на "Хамас" и други въоръжени групи.

Лидер на Хамас: Тази война ще промени хода на историята

Лидер на Хамас: Тази война ще промени хода на историята

Нов ход на операцията

Пребиваващ в Иран командир на бригадата специални сили "Саберин" на сухопътните сили на Иранската революционна гвардия също е санкциониран. Министерството на финансите на САЩ съобщи, че бригадата "Саберин" е била разположена в Сирия и е предоставила обучение на членове на "Хамас" и на базираната в Ливан "Хизбула".

Санкции са наложени също на базирани в Судан и Испания компании, както на базирани в Турция акционери на компания, определена по-рано като част от инвестиционния портфейл на "Хамас".

Съединените щати заявиха, че портфолиото от инвестиции на "Хамас", което се оценява на стотици милиони долари, включва компании, работещи в Турция, както и в Судан, Алжир, Обединените арабски емирства и други страни.

Хамас тренирали в Иран преди атаките срещу Израел

Хамас тренирали в Иран преди атаките срещу Израел

Ръководени са от офицери от силите Кудс на Ислямската революционна гвардия на Иран