САЩ иска да "застави" Северна Корея да изостави ядрената си програма. Това обяви съветникът по национална сигурност на американския президент Доналд Тръмп в интервю за БиБиСи.

Хърбърт Макмастър отново повтори настояването на Тръмп, че "всички варианти" са отворени за Вашингтон, когато става въпрос да се противопостави на бързо напредващата ракетна програма на режима на Ким Чен-ун.

Ала той отказал да каже, че САЩ са ангажирани с "мирно разрешение", отговаряйки на въпрос на водещия.

САЩ обвини Русия в подривна кампания за подкопаване на свободните общества

САЩ обвини Русия в подривна кампания за подкопаване на свободните общества

Това обяви съветникът на Тръмп по националната сигурност

"Разбира се, че искаме това, но не сме ангажирани с мирно (решение) - ние сме ангажирани с решение. Искаме решението да е мирно, но както каза президентът, всички варианти са на масата и трябва да сме подготвени, ако е необходимо, да заставим премахването на ядрените оръжия на Северна Корея без сътрудничество на режима", натърти Макмастър.

"Шансовете за война, кой знае какви са те? Те могат да се повишат или да намалят, смятам, въз основа на всичко това, което всички ние решим да сторим. Северна Корея е сериозна заплаха за всички цивилизовани хора по целия свят", допълни генералът.

Генерал Макмастър, американски армейски генерал, очевидно е намекнал за възможни военни действия.

Той отказал да даде подробности за това как биха изглеждали военни действия срещу Северна Корея, след като бил запитан как би избегнал ответни удари срещу цивилното население от страна на Пхенян. Само посочил, че Тръмп "ни помоли да продължим да усъвършенстваме военната опция".