Съветникът по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп обвини Русия в провеждането на "веща подривна кампания" за подкопаване на свободните и отворени общества.

Ген. Хърбърт Макмастър изтъкна в интервю за БиБиСи, че Москва използва пропаганда и дезинформация срещу демокрациите.

Тръмп: Америка на първо място
Обновена

Тръмп: Америка на първо място

САЩ: Русия подкопава демокрацията

Той заяви, че предполагаемата намеса на Русия в американските избори е "със сигурност" заплаха за националната сигурност на САЩ.

Той говори, след като новата стратегия за национална сигурност на Тръмп определи Русия и Китай като "вражески сили".

"Трябва да погледнем какво всъщност върши Русия. Разбира се, ние трябва да се противопоставяме на дестабилизиращото поведение на Русия, включително на вещите кампании за пропаганда и дезинформация", коментира ген. Макмастър.

Русия заклейми "импералистическия характер" на стратегията на Тръмп за национална сигурност

Русия заклейми "импералистическия характер" на стратегията на Тръмп за национална сигурност

Вашингтон се придържал към "еднополюсен свят"

Това са "опити за поляризиране на обществата и насъскването им едни срещу други, особено в демократичния свят и свободните отворени общества", добави той, посочвайки, че намерението било "да се отслаби тяхната народна воля и тяхната решителност".

"Смятам, че Русия е ангажирана в много веща кампания на подривна дейност, за да повлияе на нашето доверие в демократичните институции, в демократичните процеси - включително изборите", изтъкна генералът.

Макмастър заяви, че руската кампания е насочена към двете части на политическото разделение.

"Те ще подкрепят леви групи; те ще подкрепят десни групи. Това, което искат да направят, е да създадат определено напрежение, определена язвителност, която подкопава нашата увереност в това кои сме ние", допълни генералът.

"Едно от най-важните неща е да дръпнете завесата и да изложите на показ тези действия", подчерта Макмастър.

Отговаряйки на новата стратегия на САЩ по националната сигурност Кремъл по-рано заяви, че "не може да приеме", че Русия е третирана като заплаха. Русия също така разкритикува и "империалистическия характер" на документа, представен от Тръмп.