Администрацията на президента на САЩ Барак Обама е стигнала до съгласие с лидерите на Конгреса резолюцията, признаваща турски геноцид над арменците, да не бъде внасяна за гласуване в Камарата на представителите.

Документът беше одобрен от Комисията за външни работи на Камарата на представителите, въпреки категоричното противопоставяне от страна на Турция.

Припомняме ви, че вчера американският държавен секретар Хилъри Клинтън заяви, че администрацията на президента Барак Обама ще работи срещу резолюцията.

Въпреки това, БиБиСи посочва, че документът вече предизвика скандал между Турция и САЩ.

Турция отзовава посланика си в САЩ за консултации заради резолюцията на Комитета по външни отношения към Конгреса на САЩ, която признава събитията от 1915 г. в Турция за геноцид над арменците.

БиБиСи допълва, че през октомври миналата година Турция подписа историческо споразумение за установяване на дипломатически отношения с Армения.

Анкара и Ереван са на крайно противоположни позиции по отношение на съдбата на арменците, загинали в последните години от съществуването на Османската империя.

Турция отрича факта на арменския геноцид, като твърди, че загиналите етнически арменци са отделни случаи на битово и регионално напрежение. Според Армения обаче около 1.5 милиона души са станали жертва на събитията от 1915 година.

За момента повече от 20 държави са признали арменския геноцид.