САЩ са стартирали официално на 7 февруари нова рускоезична телевизия. Проектът е съвместна продукция на Радио Свободна Европа/Радио Свобода и "Гласът на Америка", чието финансиране идва от американското правителство.

"Новият медиен проект отговаря на нуждите на рускоговорящите аудитории в Русия, Централна и Източна Европа, както и в целия свят. Той дава възможност на тези аудитории най-накрая да имат професионални, обективни и достоверни новини и информация", коментират стоящите зад новата медия американци.

Истинската цел зад начинанието е да се предостави на публиката алтернатива на контролираните от Москва медии и борба с тяхната дезинформация и пропаганда.

Телевизията, която се казва "Сегашно време", ще излъчва местни, регионални и международни новини.

Потенциалните зрители в 10 страни, където ще се излъчва телевизията, са над 240 млн. души, като още 160 млн. души ще имат достъп до предаванията и материалите на "Сегашно време" в социалните мрежи и други онлайн платформи.

"Сегашно време" идва като дългоочаквана контрамярка спрямо изопачените информации на основните руски държавни телевизии.

Руското правителство има своя собствена англоезична международна телевизия - RT (Russia Today), която беше създадена през 2005 г. и която често се определя като пропаганден рупор на Кремъл.