САЩ обявиха, че ще дадат на Украйна 200 млн. долара за укрепване на отбранителните им способности, съобщава БиБиСи. Пентагонът коментира, че средствата са за обучение, комуникации, медицински и други несмъртоносни оперативни нужди.

САЩ обясняват, че от 2014 г. са предоставили повече от 1 млрд. долара подкрепа за отбрана в Киев. Тогава Русия анексира Крим и я обвиняват във въоръжаване на сепаратисти в източната част на Украйна.

Повече от 10 000 души са убити в конфликта в източните райони на Донецк и Луганск, известни като Донбас. Москва отрича изпращането на войски и предоставяне на оръжия на сепаратисти, но признава, че руски "доброволци" помагат на бунтовниците.

Украйна се готви да си върне Донбас

Украйна се готви да си върне Донбас

Русия се нарича агресор

Изявлението на Пентагона е само дни след срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин, което предизвика критики от висши американски депутати, че е твърде снизходителен с руския лидер. На срещата във Финландия двамата президенти обсъдиха редица въпроси, включително кризата с Украйна.

Медии съобщават, че Путин предлага провеждане на референдум в Донбас за разрешаване на конфликта, но Москва не е коментирала официално информацията. Двамата лидери проведоха разговорите си в присъствието само на устни преводачи и дадоха малко подробности за това, което всъщност е обсъждано.

Путин: Западът плю по възраженията ни за разширяването на НАТО на Изток

Путин: Западът плю по възраженията ни за разширяването на НАТО на Изток

Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за Fox News