САЩ са готови да осигурят с нефт на 100% от нуждите й Беларус. Това заяви държавният секретар Майк Помпео пред журналисти в Минск, където се намира на официално посещение.

"САЩ искат да помогнат на Беларус да създаде своя собствена суверенна държава. Нашите производители, американските компании, са готови да обезпечат на 100% необходимия на страната нефт на конкурентни цени", заяви Помпео.

Посещението на държавния секретар в Минск се осъществява в рамките на обиколката му на страни от т.нар Евразийска общност. Обиколката беше заявена от Държавния департамент на САЩ като "стремеж да се подчертае привързаността на САЩ към "суверенна, независима, стабилна и процъфтяваща Беларус", която да потвърди стремежа към нормализация на двустранните отношения.

Лукашенко обяви: Беларус води война за енергоресурси

Лукашенко обяви: Беларус води война за енергоресурси

Затова трябвало да се научат да икономисват

Беларус се снабдява с нефт и нефтени продукти основно от Русия, но заради неподписване на нови договори, от 1 януари доставките за две беларуски компании бяха спрени. Споровете между Минск и Москва са водят с години и касаят преди всичко цената, въпреки че руската теза настоява за нежеланието на Беларус да заплаща пазарна цена и въпреки отстъпките, които са направени. В средата на януари месец доставките на руски нефт частично бяха възобновени, макар и до този момент да няма подписан договор.

Миналата седмица пък Беларус се договори нефтена компания БНК да внесе до края на месеца норвежки петрол от находището Johan Sverdrup. Той ще бъде доставен през литовското пристанище Клайпеда. На търсенето откликна и Латвия.

Президентът Александър Лукашенков нееднократно заявява, че Беларус активно търси алтернативни източници, а миналата седмица определи процеса дори и като "война за енергоресурси".