Беларуската нефтена компания БНК ще внесе до края на месеца норвежки петрол от находището Johan Sverdrup. Той ще бъде доставен през литовското пристанище Клайпеда, предаде Reuters.

Очаква се норвежкият танкер Breiviken, натоварен с 80 000 тона петрол, да пристигне в Клайпеда на 22 януари. Оттам суровината ще бъде доставена в Новополоцк, в рафинерията "Нафтан", чрез железопътен транспорт. По данни на Reuters, след първата пратка Беларус има намерение да продължи доставките.

Норвежкият петрол, който ще Беларус ще внесе, е съпоставим със сорта Urals.

Беларус преговаря за нефт със 7 страни, Латвия вече откликна

Беларус преговаря за нефт със 7 страни, Латвия вече откликна

В замяна на руските доставки...

Беларуският сайт Tut.by пише, че железопътните доставки от Клайпеда ще струват около 20 долара за тон, което е значително по-скъпо от транспортирането по тръбопровод.

Предполага се, че продавач на норвежкия петрол е френската компания Total.

Русия спря доставките на нефт за Беларус

Русия спря доставките на нефт за Беларус

Транзитът на нефт към Европа остава незасегнат

Сделката е сключена на фона на разногласията между Минск и Москва за цената на енергийните доставки. В началото на януари Русия прекрати износа на нефт за Беларус. Москва използва енергийните доставки като инструмент за натиск срещу беларуските власти, които отказват да пристъпят към създаване на обща съюзна държава с Русия.

Беларус внася 23-24 милиона тона руски нефт годишно. Вътрешното потребление по експертни оценки е около 6 милиона тона, останалото количество е за преработка и износ.

Протестиращи в Минск: Никакви съюзи с имперска Русия, не на окупацията

Протестиращи в Минск: Никакви съюзи с имперска Русия, не на окупацията

Четвърти протест за две седмици…