Mинистърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс счита, че радарът в Южна Русия може да стане полезно допълнение към системата на ПРО на САЩ в Европа.

Това съобщи РИА Новости.

"Радарът в Южна Русия би могъл да стане реално действащ в рамките на всеобщата защита на Европа, най-вече от ирански ракети", заяви Гейтс на пресконференция след срещата на министрите на отбраната от НАТО в Прага.

По думите му новата система на ПРО в Европа, за чието създаване президентът Обама обяви преди седмици, фактически е създала по-удобни условия за включването на руския радар в нея, отколкото проектът за старата.

На 13 октомври руският външен министър заяви, че Русия е готова да участва в създаването на колективна система на ПРО съвместно със САЩ и НАТО, а предложенията за включването в нея на руски радиолокационни средства в Армавир и азербайджанския Габала остават в сила.

На въпрос доколко САЩ са готови да си сътрудничат с Русия за ПРО Гейтс отговори, че новият проект за ПРО съществено облекчава присъединяването на нови партньори и координацията с тях.

До появата на първите наземни обекти от ПРО по бреговете на Европа ще патрулират военни кораби на САЩ с ракети-прехващачи на борда.