САЩ планират да извършат няколко кибератаки в рамките на три седмици срещу руски системи, свързани с властите. Това пише "Ню Йорк таймс", като се позовава на източници.

Според неназованите източници през следващите три седмици САЩ ще предприемат "тайни контраудари", за които ще стане известно на Владимир Путин, руското разузнаване и военните, но не и на външния свят.

Русия мобилизирала 1000 топ инженери за хакерската атака по САЩ

Русия мобилизирала 1000 топ инженери за хакерската атака по САЩ

Разкритията са направени по време на изслушване в сенатска комисия

Както се отбелязва, освен кибератаките, САЩ планират да наложат икономически санкции срещу Москва в отговор на руски хакерски атаки.

Освен това президентът на САЩ Джо Байдън може да подпише указ за засилване на защитата на правителствените системи на фона на кибератаките.

В началото на януари Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата на САЩ (CISA) публикува съвместно изявление с ФБР и редица други американски структури, съгласно което Русия стои зад мащабната кибератака срещу клиентите на фирмата за компютърна сигурност SolarWinds.

Хакерската атака по американските институции била най-голямата в света

Хакерската атака по американските институции била най-голямата в света

Проникването може да е засегнало 18 000 клиенти на SolarWinds

По-специално бяха атакувани правителствени ведомства на САЩ. Вашингтон предположи, че целта на тези действия е да се получат разузнавателни данни. По-късно обаче американците обявиха, че организаторите на атаката не са получили достъп до чувствителна информация.

Съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан предупреди, че администрацията е готова да използва различни методи във връзка с кибератаката. По думите му това трябва да бъдат "не просто санкции" - американската страна е готова да използва "видими и невидими" инструменти.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков по-рано заяви, че Москва не била замесена в кибератаки. Говорителят на руското външно министерство също нарече обвиненията на Вашингтон необосновани.

Байдън не спести нищо на Путин – темата за Навални, хакерските атаки, Украйна

Байдън не спести нищо на Путин – темата за Навални, хакерските атаки, Украйна

Двамата разговаряха по телефона...