САЩ и Европа обвиниха Русия, че блокира всяко решение на конфликта в Източна Украйна.

Коментарите бяха направени по време на видеоконферентно заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано от Москва за отбелязване на шестата годишнина от така наречените Мински споразумения, договорени през февруари 2015 г. за прекратяване на войната в областта Донбас.

"Русия трябва незабавно да прекрати агресията си в Източна Украйна и да прекрати окупацията на Крим", настоя американският дипломат Родни Хънтър, цитиран от "Франс прес".

"Призоваваме Русия да изтегли силите си от Украйна, да прекрати подкрепата си за нейните проксита и други въоръжени групи и да изпълни всички ангажименти, поети по Минските споразумения", изтъкна още Хънтър.

Русия нарочи Германия и Франция за съучастници в "престъпленията" на Украйна в Донбас

Русия нарочи Германия и Франция за съучастници в "престъпленията" на Украйна в Донбас

Случката се разигра в Съвета за сигурност на ООН

Съвместна декларация, осъждаща продължаващата нестабилност в областите Донецк и Луганск, беше публикувана от европейските членове на Съвета за сигурност (Великобритания и Франция), както и от Германия, която заедно с Франция подкрепи споразуменията от Минск между Москва и Киев.

"Ние отново призоваваме Руската федерация незабавно да спре да подклажда конфликта, като предоставя финансова и военна подкрепа на въоръжените формирования, които подкрепя, и оставаме дълбоко загрижени от присъствието на руска военна техника и военнослужещи в неконтролираните от правителството райони на Украйна", се подчертава в декларацията. 

Руският посланик в ООН Василий Небензя отхвърли осъждането на Запада и обвини Украйна, че не е изпълнила мерките по Минското споразумение, с подкрепата на френските и германските си "защитници".

Той също така обвини Киев в "пълно безразличие" към жителите на Донбас, като добави, че Германия и Франция били станали "съучастници в престъпленията" срещу хората в региона.

Неговият германски колега Кристоф Хойсген, който участва в преговорите в Минск при правителството на канцлера Ангела Меркел, заяви, че руският посланик не е споменал недостатъците на Москва при премахването на тежкото въоръжение съгласно споразуменията.

"До днес руските тежки оръжия не са изтеглени от линията на съприкосновение и контрол в нарушение на споразуменията от Минск", посочи Хойсген.

Без достъп до границата между Украйна и Русия, район, който е извън контрола на Киев, наблюдателната мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в областта "не може да си свърши работата", добави Хойсген.

"Следователно Русия може ден след ден да изпраща войници и въоръжение в Луганск и Донецк", отбеляза той.

Посланикът на Франция в ООН Никола дьо Ривие нарече изявленията на Русия срещу Франция и Германия "безпочвени".

Розмари ДиКарло, заместник генерален секретар на ООН по политическите въпроси и въпросите на изграждането на мира, заяви, че докато бъде намерено устойчиво политическо решение, ситуацията на място ще остане "крехка".

"Рискът от отстъпление е реален, ако преговорите се окажат в задънена улица", каза тя.

"Ние сме дълбоко загрижени от нарастването на инцидентите със сигурността в няколко горещи точки по линията на контакт през последните месеци. Тази опасна тенденция трябва бързо да бъде обърната", настоя ДиКарло.

Украйна се сражава със сепаратистите, подкрепяни от Русия, в областите Донецк и Луганск в Донбас от 2014 г. след окупирането от Москва на полуостров Крим.

Оттогава над 13 000 души са загинали, а близо 1,5 милиона са разселени.

Украйна и нейните западни съюзници обвиняват Русия, че изпраща войски и оръжие в подкрепа на сепаратистите, което Москва отрича.