По време на заседание на Съвета за сигурност постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя нарече представителите на Запада, които застанаха на страната на Украйна в конфликта в източната част на страната, съучастници в престъпленията срещу населението в Донбас, информира "Новости".

Днес Съветът за сигурност на ООН провежда заседание в чест на годишнината от подписването на комплекса от мерки за прилагане на Минските споразумения, приети и подписани в Минск на 12 февруари 2015 г.

Зеленски разчита на Джо Байдън за освобождаване на Донбас

Зеленски разчита на Джо Байдън за освобождаване на Донбас

Кани САЩ да бъдат активни и в украинската "Кримска платформа"

"Интересно е, че участниците в "нормандския формат", а именно Германия, Франция, да, и други страни, не отхвърлят прекия диалог, например с хусите в Йемен, с представители на сирийската или венецуелската опозиция и в крайна сметка с непризнатите държавни формации в Източното Средиземноморие", коментирал Небензя.

По думите му обаче инициативите, насочени към установяване на пряка комуникация между Киев и жителите на Донбас, както е предвидено в Минските споразумения, "предизвикват у тях нервна реакция".

Военните на Украйна признаха: Връщането на Донбас не може да стане с военни средства

Военните на Украйна признаха: Връщането на Донбас не може да стане с военни средства

Цели три причини правели невъзможно това

"Тези, които подкрепят само едната страна в украинския конфликт и се отдават, въпреки фактите, на болезнените ѝ фантазии за руска агресия, не могат да се наричат ​​посредници. Вие, господа, сте по-скоро съучастници в престъпленията, извършени от Киев срещу населението на Донбас", настоя Небензя.

През април 2014 г. украинските власти предприеха военна операция срещу самопровъзгласилите се Донецка народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР), които обявиха независимост след Майдана в Украйна и свалянето от власт на президента Виктор Янукович през февруари 2014 г. Според последните данни на ООН около 13 хиляди души са станали жертви на конфликта.

Кремъл коментира призивите за присъединяване на Донбас към Русия

Кремъл коментира призивите за присъединяване на Донбас към Русия

"Майка Русия" да "прибере Донбас у дома"