САЩ и Германия имат "високо ниво на единодушие" по отношение на конфликтите с Русия и ролята на Москва в Сирия.

Това заяви германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с американския президент Доналд Тръмп във Вашингтон, където се състоя официална среща между двамата държавни лидери.

Меркел изрази задоволство от сътрудничеството със САЩ по отношение на политиката към Русия, предаде Дойче веле.

Сред дискутираните теми между двете страни са страничните ефекти от санкциите на САЩ срещу Русия. Сред германския бизнес има опасения, че може да понесе загуби заради мерките на Вашингтон срещу Москва.

От своя страна Доналд Тръмп отново отправи упрек към Германия, че не отделя достатъчно средства за отбрана. По думите му, разходите в тази сфера трябва да бъдат поне два процента от брутния вътрешен продукт. Той изрази надежда, че всички партньори в НАТО ще постигнат такива показатели.

Тръмп разцелува Меркел преди разговорите в Белия дом

Тръмп разцелува Меркел преди разговорите в Белия дом

Той се ръкува с нея и я целуна по двете бузи

В отговор Меркел заяви, че от 2019 г. германските разходи за отбрана ще нараснат и ще бъдат 1.3 на сто от брутния продукт на страната. В момента те са 1.25 на сто.

Тръмп коментира и иранската ядрена програма, като заяви, че не бива да се допуска Техеран да придобие ядрено оръжие. Той нарече управлението на страната "режим на убийци". Иран сее "насилие, кръвопролития и хаос" в Близкия Изток и не бива да се позволява дори да се доближи до създаването на ядрено оръжие, заяви президентът на САЩ.

Канцлерът на Германия се съгласи, че сегашното споразумение не е достатъчно, за да гарантира ограничаването на иранската ядрена програма. По думите й, трябва да се предприемат действия за сдържане на влиянието на Техеран.

Доналд Тръмп заяви, че е обнадежден от срещата между лидерите на Северна и Южна Корея, но подчерта, че няма да повтори грешките на предишните американски администрации ще продължи да оказва натиск срещу Пхенян докато не бъде постигната денуклеаризация на Корейския полуостров.

Ангела Меркел на свой ред подчерта важността на превръщането на Корейския полуостров в безядрена зона.

Тя адмирира твърдата позиция на Тръмп по отношение на Северна Корея, благодарение на която по думите й е постигнат пробив в преговорите между двете Кореи и са отворени нови възможности.

На пресконференцията беше отделено място и на търговските взаимоотношения.

Меркел коментира, че ЕС и Германия трябва да продължат преговорите със САЩ за справедливи условия при търговията. Тя отбеляза, че германската страна вече е съкратила обема на своя профицит в стокообмена със САЩ. Тя допълни, че разбира, че за американския президент това все още е недостатъчно.

Меркел не коментира американските мита върху стоманата и алуминия, които влизат в сила от 1 май.
"Това ще бъде решено от президента", посочи канцлерът на Германия.

Тя не изключи вероятността Берлин да сключи двустранно търговско споразумение с Вашингтон, като допълни, че САЩ са "интересна страна за инвестиции" след реформата в данъчното законодателство.