Високопоставен представител на САЩ за Северна Корея проведе видео разговор тази седмица с пратеника на Китай по въпросите на Корейския полуостров, в който те обсъдиха нарастващото военно сътрудничество между Москва и Пхенян. Това съобщава "Ройтерс", като цитира изявление на Държавния департамент от петък.

Американският висш служител за Северна Корея Юнг Пак и нейният китайски колега Лю Сяомин също се обърнаха към "все по-дестабилизиращото и ескалиращо поведение" на Северна Корея, се казва в изявление на отдела.

В него се казва, че нарастващото военно сътрудничество между Русия и Северна Корея е в нарушение на множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

Русия е изстреляла по Украйна повече от 20 севернокорейски ракети

Русия е изстреляла по Украйна повече от 20 севернокорейски ракети

Те са убили най-малко 24 цивилни

Русия отдавна е страна по санкциите на ООН срещу Северна Корея заради програмите на последната за балистични ракети и ядрени оръжия, но засили връзките си с Пхенян след нахлуването в Украйна през 2022 г.

Съединените щати обвиниха Северна Корея, че доставя на Русия артилерийски снаряди и ракети, използвани в Украйна.

Москва и Пхенян отричат обвиненията, но обещаха миналата година да задълбочат военните отношения.

Русия се хвали с безпрецедентно ниво на разбирателство с КНДР

Русия се хвали с безпрецедентно ниво на разбирателство с КНДР

Двете страни установили много тясно взаимноизгодно сътрудничество

Държавният департамент каза, че видеообаждането е последвало среща на 16 февруари между американския държавен секретар Антъни Блинкън и външния министър на Китай Ван И в Мюнхен, на която те потвърдиха важността на продължаването на комуникацията по въпроси като Северна Корея на всички нива.

Във вторник Кремъл съобщи, че руският президент Владимир Путин е подарил на севернокорейския лидер Ким Чен Ун руска лимузина Aurus. В петък Вашингтон наложи санкции на производителя на автомобила като част от мащабния кръг от санкции срещу Русия заради смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални и за отбелязване на втората годишнина от нахлуването в Украйна.

Санкциите и търговските ограничения също бяха насочени към китайски фирми, които според САЩ помагат на войната на Русия.

Припомняме, че отношенията между Китай и САЩ показаха признаци на подобрение през последните месеци със стъпки за възстановяване на комуникационните канали, след като връзките паднаха до най-ниските си нива от десетилетия.

Но остават много точки на търкания, включително санкциите на САЩ срещу Китай по въпросите на сигурността и човешките права. Китай каза, че Ван е казал на Блинкън в Мюнхен, че те трябва да бъдат отменени.

Висшият американски служител по контрола на оръжията, Бони Дженкинс, каза на събитие в четвъртък, че Вашингтон желае повече разговори с Китай относно стратегическата стабилност и управлението на кризи и че по-агресивна Северна Корея не е в интерес на Пекин.

Тя каза, че вярва, че Северна Корея, която граничи с Китай, има желание да придобие бойни самолети, ракети земя-въздух, бронирани превозни средства, оборудване или материали за производство на балистични ракети и други модерни технологии от сътрудничеството си с Русия.